Közélet

2008.12.22. 13:54

Szimulátort kaptak a szolnoki helikopteresek

Két szimulátorral is gazdagodott az MH 86. Szolnok Helikopterbázis, pontosabban az MH Összhaderőnemi Parancsnokság Repülő Felkészítési Osztálya (RFO) Szolnokon.

SZOLJON

A világszínvonalú berendezések átadására december 22-én, hétfőn kerül sor a bázison. A repülőgép-szimulátor, valamint a helikopter-szimulátor ünnepélyes átadás-átvételén ott volt dr. Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke, valamint kijelölt utódja, Tömböl László mérnök altábornagy, az MH összhaderőnemi parancsnoka.

A vendégeket – köztük a gyártó BPR-Consulting Bt. képviseletében megjelent Vajda András ügyvezető igazgatót – Lamos Imre dandártábornok, bázisparancsnok fogadta.

A HAWK C172/IR (FNPT I. – Repülő és Navigációs Eljárás Kiképző) névre hallgató repülőgép-szimulátor, valamint a ROBINSON 2244/IR (FNPT I.) elnevezésű helikopter-szimulátor nemcsak hazánkban, de a kontinensen is egyedülálló berendezések. A szaknyelven szólva repülési és navigációs eljárásgyakorló állomások komplett számítógép rendszerekkel és hatalmas kivetítőkkel tökéletesen valósághű repülést tesznek lehetővé. A „gépben” ülő pilóták a vízszintesen 180, függőlegesen 60 fokos látómezőt elfoglaló „tájképben” valóban a levegőben érezhetik magukat a realisztikus vizualizációnak köszönhetően. Erről a tökéletes valósághű pilótafülkék is gondoskodnak, amelyeknek még az ülésrezgése is az eredetit utánozza. Ugyanez vonatkozik a hanghatásokra is. A rendszer összeköthető bármelyik repülőtér irányítótornyával, így még beérkező légiforgalmi adatok is teljesen valósághűek.

A 3–3 LCD monitorral rendelkező – pilótával való kommunikációra is képes –oktatópult is páratlan a maga nemében. A műveleteket kamera figyeli, amely rögzíti a pilóták viselkedését, reakcióit – a szimulált vészhelyzetekben is –, így segítve az elemzések révén a képzést. A pultról lehet előidézni villámlástól kezdve a turbulencián át, bármilyen műszaki meghibásodást is. Az pedig természetes, hogy nemcsak nappalt és éjszakát, de bármilyen évszakot is „elő tudnak állítani”. A – nem megerősített – becslések szerint a szimulátorokkal történő gyakorlás költsége pár száz forint óránként, ami töredéke a valós repülés árának.

Nagy István ezredes, az RFO vezetője röviden tájékoztatta a vendégeket a két szimulátorról, azok alkalmazásának előnyeiről. Mint elhangzott, a két berendezés alkalmas a pilótajelöltek kiválasztására, gyakoroltatásra, továbbképzésére egyaránt. Sőt a megfelelő eljárások lefolytatása után a szimulátorok előbb a rendőrség és katasztrófavédelem pilótáinak felkészülését segítik majd, később – a tervek szerint – szélesebb rétegek számára is lehetőség lesz azokon gyakorolni. Érdemes…

Minderről a gyakorlatban is meggyőződtek a vendégek. Elismerően szól a bemutató „repülések” után az elsőként landoló honvédelmi miniszter is. Szekeres Imre reményét fejezte ki, hogy a két nem csekély összegbe kerülő modern technikai eszköz ára hamar megtérül, és a jövőben valóban nagy hasznára lesz a pilótaképzésnek. Az új képesség nemcsak jelentős megtakarítást jelent majd, de nagyban hozzájárul a repülésbiztonság növeléséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!