Közélet

2009.01.30. 11:42

A szolnoki közgyűlésről jelentjük: szemétdíjemelés, csikkrendelet

Nincs visszaút, március elsejétől 7,9 százalékkal többet fizetnek a szolnoki családok a hulladékszállításért. A szolgáltató Remondis Szolnok Zrt. kalkulációja alapján szavazta meg a tarifanövekedés mértékét a testület, mely előterjesztés elfogadását azonban záporozó kérdések előzték meg a társaság ügyvezetője felé. Több városatya — Füle István, Radócz Zoltán (MSZP) — az emelés mértékét indokolatlan tartotta, mások egyéb felvetésekkel bombázták a szolgáltató vezetőjét.

MG

Papp László, a Zrt. ügyvezetője elmondta, számos szolgáltatással bővül idén a Remondis "repertoárja", amely a költségeket megemeli. Így a rendszeressé váló lomtalanítással, az április 1-től október 30-ig tartó, havi két alkalommal történő zöldhulladék elszállításával, vagy a márciustól 3 heti rendszerességgel zajló szelektívhulladék-szállítással. Papp László hangsúlyozta, hogy a hulladékra vonatkozó szakmai kalkuláció az inflációt 12,9 százalékban határozta meg, s ez a szám jóval magasabb, mint a tervezett 7,9 százalékos díjemelés.

A független Tóth Ferenc szorgalmazta, hogy a város és a szolgáltató is lobbizzon azért, hogy a kétpói beruházás során elmaradt szállítási út megépítését sürgessék meg, s az így érzékelhető több tízkilométeres távolság csökkenésével a szemétszállítás költségei is alacsonyabb szinten maradhatnak.

A képviselők elégedetten fogadták az ugyancsak ebben az előterjesztésben megfogalmazott, úgynevezett „csikkrendelet” megalkotását. Az új jogszabály szerint játszótereken tiltott lesz a dohányzás, valamint a közterületen a csikkeket tilos eldobni. A rendelet betartását a helyi közterület-felügyelet munkatársai ellenőrzik. A szabályszegőket 3.000-től 20 ezer forintig történő helyszíni bírsággal büntethetik, de súlyosabb, szabálysértési eljárás keretében történő felelősségre vonásnál akár 30 ezer forint is lehet a pénzbüntetés mértéke.

Végül a testület 16 igen szavazattal 4 ellenében, 6 tartózkodás mellett elfogadta az összetett települési hulladékkkal kapcsolatos közszolgáltatásról, valamint a közterületek tisztántartásáról szóló rendeletmódosítást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!