Közélet

2009.01.20. 09:27

Veszélyes küldetés Afganisztánba

Hétfőn Szolnokon búcsúztatták a közös felkészülésben résztvevő magyar és amerikai alakulatokat, melyek a napokban megkezdik Afganisztánban békefenntartó feladataikat.

Mészáros Géza

A magyar hadműveleti csoport legrutinosabb tagja

A szolnoki Bojtok József nem először vállal külföldi katonai küldetést. A most Afganisztánba utazó magyar OMLT legidősebb, legrutinosabb tagja 39 esztendős. A szakaszvezető megjárta Okucsánit, Ciprust, Koszovót, s volt már korábban Afganisztánban is. „Katona vagyok. Azt teszem, ami a dolgom: mundérban próbálom a békét megteremteni, ezúttal Afganisztánban. Nem a kor számít, hanem az, hogy el tudom-e látni tisztességesen, közmegelégedésre a feladatomat. Feleségemet és két kisgyermekemet hagyom itthon, ők nagyon fognak hiányozni.”

A magyar Hadműveleti Összekötő és Tanácsadó Csoport (OMLT) tagjait és az Ohiói Nemzeti Gárda katonáit hazánkban, majd a németországi Hohenfelsben képezték ki a katonai missziós szolgálatra. A magyar alakulat a készenlétet a kabuli katonai központba történő kitelepüléssel fogja elérni, ahol közös felkészülést végez a Baghlanban állomásozó afgán zászlóalj katonáival.

Mint azt Szekeres Imre az Aba-Novák Kulturális Központ nagytermében búcsúztató beszédében elmondta, az afganisztáni magyar szerepvállalás célja egy erős, hatékony afgán nemzeti hadsereg létrehozása, amely létfontosságú az önálló Afganisztán megteremtéséhez. Továbbá, hogy a katonai teendőket minél előbb az afgán hadsereg, a rendfenntartást az afgán rendőrség, a közigazgatást pedig az afgán kormány vehesse át. A Baghlan-tartományba települő magyar mentorálású afgán lövészzászlóalj jelenlétével javítja a tartomány és a Pol-e Khomriban szolgálatot teljesítő magyar tartományi újjáépítő csoport katonáinak biztonságát. A belső-ázsiai országban jelenleg mintegy háromszáz magyar katona állomásozik, s ehhez csatlakozik most újabb harminc fő. Szekeres Imre kérdésünkre válaszolva elmondta, az OMLT-t korábban déli hadműveletekre készítették fel, azonban Uruzgán tartományban nem állt össze az az afgán alakulat, amelyet a NATO, illetve a magyar hadműveleti csoport támogathatott volna.

Az is kiderült, hogy a magyar OMLT azt a régi orosz katonai bázist kapta meg állomáshelyéül, amelyet az Egyesült Államok költségéből újították, s szerelték fel. Ezt még April H. Foley, az USA magyarországi nagykövet asszonya ígérte meg tavaly, amikor Szekeres Imrével együtt látogatták meg az afgán magyar bázist. A technikát, a járműállományt is egyébként az Egyesült Államok biztosította a Molnár Zsolt ezredes parancsnoksága alatt Afganisztánba induló magyar OMLT számára.

[caption id="" align="alignleft" width="400"] Elbúcsúztatták az Afganisztánba készülő katonákat
[/caption]Gregory Wayt vezérőrnagy, a magyar katonákkal együtt kiképzett és Afganisztánba vonuló Ohiói Nemzeti Gárda főparancsnoka megemlítette, a 16 évre visszatekintő magyar—amerikai partneri kapcsolatban ez a misszió lesz a legveszélyesebb. Afganisztánban naponta halnak meg civilek és katonák, ám a kétkedőknek is meg kell érteniük, a NATO jelenlétre a belső-ázsiai országban most van a legnagyobb szükség. Kiemelte, Afganisztán függetlenségéhez a katonai szövetség békefenntartó feladatain keresztül visz az út — mondta, majd a katonák hozzátartozóihoz szólt: „Köszönet azért az áldozatért, amit a múltban hoztak, és azokért is, amelyeket a jövőben hoznak meg a NATO kötelékében álló katonák és családtagjaik.”

Tömböl László, a diplomáciai szolgálatba vonult Havril András után frissen kinevezett Vezérkari Főnök arról szólt, hogy 2008. szeptemberében született meg az a döntés, hogy égető szükség van az afgán hadsereg létszámának további emelésére, ezáltal a műveleti tanácsadó és összekötő csoportok iránti igény is megnövekedett. Tavaly ősszel még 37 OMLT-vel rendelkezett a NATO, 22-vel kevesebbel, mint amennyire jelenleg szükség lenne (59). A Magyar Honvédség OMLT-je a Baghlanba (Pol-e Khomriba) települő 209-es Afgán Nemzeti Hadtest (ANA) 2. dandárjának 3. zászlóalját fogja mentorálni. Tömböl László hangsúlyozta, a fél évig tartó küldetést követően mindenkivel szeretne személyesen találkozni, akik most Afganisztánba utaznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!