Közélet

2009.08.24. 18:08

Mezőtúr legyőzte az esőt

Időről-időre megzavarva a nap eseményeit az eső. A túriak azonban nem hagyták magukat, az időjárással dacolva, kitartóan járták az utcákat.

L. Murányi László

Fotó:

Csak estére tisztult ki vasárnap az ég Mezőtúr és a vásár fölött - ami egyébként, helytörténészek számításai szerint, már az 1880-adik a sorban azóta, hogy 1378-ban vásártartási jogot kapott Nagy Lajos királytól a város. Mára persze már sokkal több ez a nap, mint egyszerű kirakodós esemény; fontos családi ünneppé lépett elő a mezőtúriak életében, amire a város apraja-nagyja készül valamilyen módon. Sok a vendég ilyenkor: hazalátogatnak az elszármazott rokonok, összejönnek az egymástól elszakadt családok, és az idegenek sem teljesen idegenek már.

Vasárnap Mezőtúr teljes belvárosát lezárták a járműforgalom elől: az árusok több százméter hosszan kínálták a város főutcáin a portékáikat, a mutatványosok pedig a szolgáltatásaikat. És az esős, borongós idő ellenére, egész nap ki nem fogyott az ember, az érdeklődő, a sátrak közül. A főiskola udvarán felállított nagyszínpadon egymást követték a műsorok, s igazi jutalom volt a közönségnek, amikor este negyed hat körül, végre kikandikált a nap a felhők közül.

Hagyomány, hogy ilyenkor a testvárvárosok küldöttségeit is vendégül látják Mezőtúron.
- Idén itt van a vásáron Lengyelországból Makow-Podhalanski, Erdélyből Árkos-Kálnok-Sepsiköröspatak, Délvidékről Törökbecse és Olaszországból Canelli küldöttsége - sorolta elő a testvérvárosi vendégeket dr. Draskovits Dénes polgármester. - A weidaiak, Németországból, csak azért nem jöttek, mert maguk is ünnepelnek éppen.

A lengyel testvérváros  polgármesterét, Stanislaw Pawlikot, ebéd közben értük, majd elkísértük egy darabon a vásárban. Azt mesélte, élete első külföldi útja, túristaként, Magyarországra vezetett, még a hetvenes években, és azóta is nagyon szeret ide járni. Hozzá tette: szerinte a magyarok és a lengyelek génjeiben a történelmi időktől öröklődik, generációkon át, a barátság és egymás megbecsülése.

- Hatezer lakosú kisváros a miénk, a hegyek között, speciális klímával, ami nagyon kedvező a légúti betegségek gyógyításához. A környező falvakkal együtt összesen tizenhatezer embert képviselünk itt. Mezőtúr az egyetlen külföldi testvérvárosunk, évente egyszer-kétszer meglátogatjuk egymást.

Vasárnap estére tehát elvonultak a felhők Mezőtúr fölül. Lapzártakor még csak remélhettük, hogy az esti Fenyő Miklós-koncert és a nyomában következő tűzijáték valóban feledhetetlenné teszi az idei Túri Vásárt, minden résztvevőnek.

Tűzoltóautó az árkosiak vásárfiája

Az erdélyi - háromszéki - Árkos küldöttsége jókora vásárfiával indult haza ma Mezőtúrról. Egy jó állapotban lévő, Rába típusú, speciális tűzoltóautót kaptak ajándékba a vendéglátóktól. A járművet újra cserélte nemrég a házigazda, a kiszolgált jószág pedig a legjobb helyre került Erdélybe.
- Saját erőből mi soha nem tudtunk volna ilyet venni - mondta Máthé Árpád árkosi polgármester vasárnap. Aztán még hozzá tette: az ajándékon, és a "hivatalos" kapcsolatokon túl, egyre több családi, baráti kapcsolat is kialakult a két település polgárai között az elmúlt másfél évtizedben, s ez jelenti az igazi értéket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!