Közélet

2011.02.17. 09:02

Kék fénybe borult a falu, mindent elözönlöttek a rendőrök

Kedden éjjel Tiszabőn tizenegy olyan embert állított elő, majd vett őrizetbe a rendőrség, aki kapcsolatba hozható az elmúlt évtized úgynevezett „szocpolos” ügyeivel. A nyomozás még tavaly indult, és jóval több mint száz esetet érintett.

Gelei J.—L. Murányi László

Tiszabőről származó, egybehangzó információink szerint a kedd éjszakai akció során begyűjtött személyek között ott van a település egyik alpolgármestere, M. Gyula, valamint egy önkormányzati képviselő, M. Zsolt is. Úgy tudjuk, a rendőrségi akció során Farkas Barnabás polgármester fiát és két vejét is őrizetbe vették. Ugyanígy járt az a helybéli férfi, M. Csaba, akit a közelmúltban a szolnoki Plaza parkolójában kommandósok fogtak le — majd akit nem sokkal később kiengedtek —, miután nagy mennyiségű fegyvert és lőszert találtak kocsija csomagtartójában.

A kedd éjszakai akció egy tavaly indult, és a végéhez közelítő, kiterjedt nyomozás része. Az elmúlt bő fél esztendőben a rendőrség azokat a személyeket hallgatta ki sorban, akik jogilag elkövetőknek minősülnek az ügyben, de ténylegesen inkább becsapottak lehetnének. Azokat, akik néhány százezer forintért „eladták” a szociálpolitikai támogatásukat, s így maguk is csalást követtek el. Kedden éjjel aztán további gyanúsítottakat vettek őrizetbe, őket valószínűleg csalással gyanúsítja a rendőrség.
Emlékezhetünk: 2009-ig volt érvényben az a gyermekek számától függő szociálpolitikai támogatás, ami fontos segítséget jelentett a lakást vásárolni vagy építeni szándékozóknak, ugyanakkor remek kiskapukat nyitott a könnyű pénzkeresetre. Az „ügyesek” ugyanis hamar észrevették a könnyen megszerezhető milliókat, és pontosan megtervezték a hozzájuk vezető utakat is.

Az élelmes szocpolozó először is keresett magának egy olyan szegény — nehéz anyagi helyzetben lévő, két-három gyerekkel rendelkező — családot, amelyik még nem vette igénybe a lakásszerzéshez járó állami támogatást. A „vállalkozó” hát  felajánlotta, hogy „megveszi a szocpoljukat”, s ehhez csak egy fiktív lakásvásárlást kell lejátszaniuk. 

A „vállalkozó” dolga tulajdonképpen egyszerű volt: egy általa már jó előre megvásárolt, csupán néhány százezret érő házat papíron eladott a családnak, éppen annyi pénzért, amennyi a várható szocpol támogatás és a kötelező 30 százalékos önerő összege volt; többnyire 1,9 és 4 millió forint közé eső tétekről volt szó. A formailag tökéletes adásvételi szerződést a „vállalkozó” saját jól „bejáratott” ügyvédje készítette jó pénzért, ellátva a dokumentumot minden létező érvényességi kellékkel.
Az efféle ügyek visszatérő szereplője minden esetben egy ingatlanbecslő és az adott település jegyzője. A becsüsök tudták a dolgukat: kiállították a jelentős, helyenként akár nyolc-tízszeres mértékű túlbecslést tartalmazó papírokat, és kasszírozták az előre kialkudott jattot. Az adott település jegyzőjének arról kellett nyilatkoznia pecsétes papíron — külön minden egyes ügyletben —, hogy a szerződésben szereplő vételár megfelel a helyben kialakult piaci áraknak. Akad olyan hivatalfőnök is, aki — miközben egy hivatalos iratban leírta, hogy a falujában három-négyszázezer forint az ingatlanok átlagos ára —, sorozatban adta ki a nyilatkozatokat a két-hárommilliós vételárak realitásáról.

A szükséges dokumentumok birtokában a „vállalkozó” már nyugodtan lehívhatta a banktól a családnak járó szociálpolitikai támogatást. Kifizetett belőle minden érintettet, és ügyletenként milliós nagyságrendű összeg maradt meg neki.

A „vállalkozók” persze építettek is a szociálpolitikai támogatásból! Felhúzták a falakat, szerkezetkésszé tették az épületet, majd kihívták a bank képviselőjét, s leigazoltatták a támogatás kifizetéséhez szükséges készültségi fokot. Amikor aztán a bankszámlájukon tudták a pénzt, többet már nemigen költöttek a befejezetlen épületekre. A csalódott családok kétharmadig, háromnegyedig kész épületekbe kényszerültek beköltözni, de az is sűrűn előfordult, hogy napokkal a banki bejárás után az építők már bontották is a házat, hogy az anyagot más telken, új csaláshoz használják fel.

Így történhetett ez Tiszabőn is! A szocpolozással, illetve a keddi akcióval kapcsolatban feltett kérdéseinkre tegnap lapzártánkig nem érkezett válasz.

A polgármester nem nyilatkozott

A kedd éjszaka Tiszabőn történt események után kíváncsiak voltunk Farkas Barnabás polgármester véleményére is. Szerettük volna megkérdezni, hogy miként érintette képviselőtársainak és családtagjainak őrizetbe vétele. A sokadik próbálkozásunkra telefonon sikerült beszélnünk a település vezetőjével, aki korábban mindig készségesen nyilatkozott lapunknak. Most azonban meglehetősen szűkszavú volt.
— Ne haragudjanak, nem szeretnék nyilatkozni — felelte érdeklődésünkre. — Azt azért megerősíthetem, hogy tizenegy személyt vett őrizetbe éjszaka Tiszabőn a rendőrség, s közöttük olyanok is vannak, akik közéleti szerepet töltenek be a faluban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!