Közélet

2011.03.28. 20:45

Pert indított az alvállalkozó az önkormányzat ellen

Elrendelte a nyomozást — miután a rendőrség azt elutasította — a megyei főügyészség abban az ügyben, amelyben Kovács Sándor, a megyei közgyűlés elnöke tett feljelentést nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés ügyében ismeretlen tettes ellen, mely a korábbi, jászapáti gimnáziumrekonstrukcióhoz kapcsolódik.

Szoljon.hu

Ebben a Debreceni Ítélőtábla jogerősen megítélt összesen 34,6 milliós összeget a felpereseknek a megyei önkormányzattal szemben.
Mint Balázsné dr. Busku Teréziától, a megyei főügyészség sajtószóvivőjétől megtudtuk, a feljelentést a kárösszeg nagyságára és elévülésre hivatkozva elutasító rendőrségi határozat ellen panaszt jelentett be a megyei önkormányzat nevében Kovács Sándor.

— A panaszt a megyei főügyészség alaposnak találta. Ezért hatályon kívül helyezte a feljelentést elutasító határozatot, és nyomozást rendelt el — mondta a sajtószóvivő. — Megállapítottuk, hogy tévesen jutott arra a következtetésre a rendőrség, miszerint 50 millió forint alatti a kár. Ugyanis nem számolta hozzá azt az anyagköltséget, ami a helyszínen maradt ugyan, ám a megyei bíróság arra kötelezte az önkormányzatot, hogy az ott maradt építési anyag árát is térítse meg. Ezáltal a kár a rendelkezésre álló iratok alapján az 50 milliót meghaladja, igaz, nem sokkal, mert 50 056 179 forintról van szó — tudtuk meg a sajtószóvivőtől. Mint hozzátette, ez esetben 8 év az elévülési idő, s mivel 2005-ben volt a cselekmény, így ez az idő még nem telt el.

A nyomozás feladata eldönti, hogy a bűncselekmény megalapozott gyanúja kit fog majd terhelni.

Mint megírtuk, a megyei önkormányzat a jászapáti gimnázium rekonstrukciós munkáira szerződést kötött a Hajlék Kft.-vel. A megyei önkormányzat és a kivitelező azonban a szerződést megszüntette. Az alvállalkozói munkák egy részét nem fizették ki. Miután a felszámoló a hitelezői választmányi ülésen tájékoztatta az alvállalkozókat, hogy igényük kielégítésére ne számítsanak, Szöllősi Zoltán alvállalkozó és társai pert indítottak a megyei önkormányzat ellen. A Debreceni Ítélőtábla 34,6 milliós összeget ítélt meg a felpereseknek. Az Ítélőtábla az önkormányzat kártérítési felelősségét nem találta megállapíthatónak, azt kizárólag — a megyei közgyűlés akkori elnöke nyilatkozataira alapozva — biztosítási kárként állapította meg. Ügyvédek javaslata alapján a jogi intézkedések megtétele elengedhetetlen volt, a büntetőfeljelentésre január 12-én sor került.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!