Közélet

2011.12.22. 14:32

Kis gyerek, nagy gond

Kis gyerek, kis gond, nagy gyerek, nagy gond. Eddig telitalálatnak bizonyult ez a mondás, ám úgy tűnik, át kell értékelnünk. Ezt is.

Laczi Zoltán

Az Országgyűlés ugyanis elfogadta, hogy a bölcsődékben az étkezésért fizetendő térítési díjon felül a fenntartó önkormányzat a gondozásért is külön személyi térítési díjat állapíthat meg, amely maximum az egy főre eső jövedelem 25 százaléka lehet — adta hírül a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete. Az érdekképviselet hozzáfűzte: átgondolatlannak és családellenesnek tartja a parlament döntését.
Nyilván a saját bevételeik növelésére egyre inkább rákényszerülő önkormányzatok akárkitől nem szedhetnek majd térítési díjat, lesznek rászorulók, akiknek a gyerekei számára továbbra is ingyenes marad a bölcsőde. Az azonban bizonyos, hogy a döntés nem szolgálja az ország hosszabb távú érdekeit, s önmagában édeskevés ahhoz, hogy a központi büdzsét helyrebillentse. A hazai népességi mutatók évek óta beszédesek, a lakosság fogyása, elöregedése számos súlyos gazdasági problémát vetít előre már a közeljövőben.

A gyermekvállalás kérdésköre persze sokkal összetettebb. Ha az anyagiakat nézzük, a bölcsődei gondozási díj apróság ahhoz képest, hogy mibe kerül egy gyerek tisztességes felnevelése, taníttatása.
Lehet, hogy nevelési célzata van a döntésnek. Jellemzően ugyanis a kicsi kétéves koráig van az anyjával (egyre gyakrabban az apjával), amíg jár a magasabb összegű apanázs. Kétévesen kerül(ne) tehát bölcsődébe, amikor talán már eléggé kinyílik az értelme ahhoz, hogy felfogja, mi vár rá ebben a cudar, pénzközpontú világban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!