Közélet

2013.01.22. 07:22

Ahány ház, annyi szokás

A Szolnok Városi Kollégium Arany János tehetséggondozó programjának hagyományos rendezvénye lett az elmúlt évek során a korábban végzett „aranyos” kollégisták meghívása egy hétvégi közös beszélgetésre.

Csirke József / Szolnok Városi Kollégium

Volt diákjaink közül ezúttal is többen elfogadták a felkérést. A kollégiumban megrendezett program pályaorientációs rendezvényeink egyik fontos eleme, hiszen első kézből, az egyetemeken tanulók személyes tapasztalatain keresztül tájékozódhatnak a továbbtanulással kapcsolatos legfrissebb ismeretekről a felsőbb éveseink.

Az utóbbi években már csak a továbbtanulás előtt álló 12. és 13. évfolyamos kollégistáink vesznek részt ezen a rendezvényen, hisz olyan sok évről-évre is a változás, hogy rövid távon sem egyszerű például a pontszámítás rendszerének változásait követni. De ahogy a mondás tartja, „Ahány ház, annyi szokás…”, a sokféleség magán a felsőoktatási rendszeren belül is megfigyelhető.

Legyen szó albérleti viszonyokról, ösztöndíjról, a nyelvvizsgák fontosságáról, vagy külföldi tanulási lehetőségekről. Évről-évre kiderül, hogy valójában nem létezik úgynevezett „büfé szak”, mert mindenütt kell tanulni, különösen vizsgaidőszakban. A gimnáziumi évek alatt letett ECDL-vizsgák mindenképpen jól jönnek a megszerzett praktikus tudást illetően, közvetve megkönnyítik ugyanis számos tantárgy tanulását.

A beszámolókból rendre kitűnik, hogy utólag már felértékelődnek a szigorú tantárgyi követelmények, mert az így szerzett tudás jól jön később az egyetemen. A nyelvtanulásnak, a gimnáziumi évek alatt letett nyelvvizsgáknak is nagy az értéke, mert az örökös időprésben élő  egyetemistának legalább ezzel már nem kell foglalkoznia.

Volt „aranyos” kollégistáink beszámolóiból ezúttal is kiderült, önálló véleményalkotásra képes, öntudatos fiatalemberekként jól megállják helyüket az egyetemeken, ami a kollégiumban öt tanéven át zajló személyiségfejlesztés, mentálhigiénés- és önismereti foglalkozások, az egyéni problémakezelés eredménye.

A tanulók érettségi vizsgára, továbbtanulásra való tervszerű felkészítése, a rendszeres idegen nyelvi és tantárgyi kollégiumi képzések, tehetséggondozó foglalkozások pedig sikeresen letett középfokú nyelvvizsgákban, ECDL vizsgákban, és „B” kategóriás jogosítvány formájában kamatoznak már a gimnáziumi évek alatt.

Kiváló ismeretszerzési alkalmak a bel- és külföldi programhétvégék, országjárások, tanulmányutak, az országos fesztiválokon, sporttalálkozókon, tanulmányi versenyeken való szereplések is. A fórum ezúttal is sok tanulsággal, új ismerettel szolgált a továbbtanulás előtt álló „aranyosainknak”, akik kérdéseikre a leghitelesebb válaszokat a tőlük csupán egy-két évvel idősebb – már egyetemista – kortársaiktól kaphatták meg.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!