Közélet

2013.01.31. 13:50

Újra divat a nyeregvásár

Nyeregvásárt tartottak a minap Kunszentmárton központjában. A Tiszazugban ugyanis még mindig keresik a lószerszámokat, főleg ha azok „parádésak”.

Joó Zsuzsa

– Egy nyerget esetleg? Női legyen vagy férfi? Barna vagy fekete? Használt vagy teljesen új? – csak kapkodjuk a fejünket a Szent Márton templom mögötti téren, ahol egy jókora placcon csak nyergek és egyéb lószerszámok várják új tulajdonosukat. Akár múzeumban is lehetnénk, most mégis egy piacon járunk. Rég elfeledett eszközöket veszünk kezünkbe, ezek akár nagyszüleinké, dédszüleinké is lehettek volna.
– És lehet, hogy tényleg valamelyik rokoné volt! – mondja az eladó, Gáspár Elemér, aki elmagyarázza, a múltkor egy fiatalember nézegetett egy kőtőféket, amikor felfedezte benne dédapja monogramját. Majd rábukkant az idős ember más, régen használt eszközeire is.
– Gyakorlatilag visszavásárolta a hagyatékot. Ami másnak nem volt érték, az a srácnak nagyon is fontos volt, márcsak az érzelmi kötődés miatt is – teszi hozzá.

Bár manapság már egyre kevesebben használják a lovat igásállatként, hobbicélból több patás állatot is tartanak bértartásban itt-ott, szerte a Tiszazugban. Nem csak kínálat van tehát, kereslet is.
– Hagyatékból kerülnek hozzánk leginkább a lószerszámok. Vannak igásszerszámaink, díjhajtó- és gálaeszközeink. Itt aztán lehetne szemezgetni!

Valóban lehet. Nem is tudtuk, csak a nyergekből többféle létezik: túra-, ugró-, univerzális vagy katonai nyereg. A legnépszerűbb szerszámok a parédésok, ezt keresik a legtöbben itt is.
– Nem az idősebbek vásárolnak, hanem a huszonévesek. Úgy tűnik, ebben a korosztályban lesz egyre nagyobb divatja a lovaglásnak, fogathajtásnak – fűzi hozzá Elemér.
Közben érdeklődő érkezik, ahogy azt a kereskedő előre megjósolta, az ifjabbak közül.

– Pesten élek, ott tanulok – árulja el Kovács Norbert. – Most egy nyerget keresek, mert bár lovam nincsen, de kijárok egy lovardába. Ott mindenkinek saját nyerge van, olyan ez, mint a teniszütő. Azt nem kérjük kölcsön a másiktól.

Az üzlet pedig egy furcsa alku után megköttetik: miután Norbert hátizsákjából előkerül egy jó állapotú hám, elcseréli azt egy nyeregre. Mivel mindkét férfi szeme csillog a megelégedettségtől, biztosan jó üzlet volt.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!