Közélet

2013.08.05. 12:20

Ajándékba kapott életek

Soha nem gondolkodtam azon, hogy vállaljak gyermekeket vagy sem. A legtöbb nőhöz hasonlóan már kislányként, babázás közben is az anyaszerepre készültem.

Békési Brigitta

Persze gyerekként még nem fordul meg az ember fejében, hogy mennyi pénzbe is kerül egy csemete felnevelése. Először a pelenkák, a játékok, majd a különórák, nem utolsósorban a továbbtanulás.
Való igaz, hogy amikor a népesség csökkenése szóba kerül, sokan elsőként az anyagiakra gondolnak. Talán többeket valóban ez tart vissza a családalapítástól.


Azt mondják, hogy a nők két dologért tennének meg mindent: azért, hogy legyen és hogy ne legyen gyermekük. A legtöbb ember életében eljön az az időszak, amikor úgy érzi, családot szeretne. Ilyenkor pedig nem számolgat, hogy mennyibe kerül majd a bébiétel vagy ne adj'' isten betegség esetén a gyógyszerek. És ott vannak, akik bár nem feltétlenül engedhetik meg maguknak, nem szeretnék, ha fiuk vagy lányuk testvér nélkül nőne fel. Ezért vállalnak több gyermeket, nem pedig a nagycsaládosoknak járó anyagi támogatás miatt. Sőt! Akadnak olyan hölgyek, akikben olyan erős a gyermek iránti vágy, hogy egyedül is boldogan várják kisbabájukat.

S hogy ennek ellenére fogyóban a népesség? Igen, ebben az anyagiaknak is szerepük lehet, van. És pusztán anyagi ösztönzőkkel is növelhető talán a gyermekvállalási kedv. Mégsem ez motivál minden családalapítás előtt álló párt. Talán azért, mert tisztában vannak azzal, hogy milyen csekélység is ez a pénz ahhoz képest, amit majd a gyermekeiktől kapnak nap mint nap ajándékba: ölelést, mosolyt, szeretetet és persze ezek hozadékaként mérhetetlen boldogságot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!