Közélet

2013.08.24. 14:35

Már a kétméteres címer is felkerült a homlokzatra

Törökszentmiklóson befejező szakaszához érkezett a városrehabilitációs program.

Rimóczi Ágnes

Fotó:

Ennek keretében elkészült az új kulturális központ, felújították a Kossuth teret, valamint a régi városházát. Utóbbi belső tereiben a munkálatok már lezárultak, jelenleg az épület homlokzatán zajlanak az utolsó simítások. Az épület az elmúlt években művelődési háznak adott helyet, a felújítás már elkerülhetetlennek tűnt.

A fő rendező elv az eredeti funkció helyreállítása volt. Mindez most megvalósul, szeptemberre el is készül a régi-új városháza, így az épület visszakapja régi funkcióját.

– Amikor néhány évvel ezelőtt elindítottunk egy nagyszabású városrehabilitációs programot, az volt az elképzelésünk, hogy Törökszentmiklós belvárosát olyan külső és belső értékrenddel ruházzuk fel, amely majd hosszú távon is lehetőséget biztosít arra, hogy településünk mind a helyben lakóknak, mind a hozzánk érkezőnknek felmutat valamit, ami a hagyományainkból fakad és mégis valami újszerű.

A felújított Kossuth tér és a kulturális központ már bebizonyította, hogy valamit, valami fontosat hozzátett a város életéhez. Hisszük, hogy ugyanígy lesz a régi városháza esetében is, hiszen visszanyerve régi funkcióját a törökszentmiklósiak számára kiemelt fontosságú intézmény lesz – olvasható dr. Juhász Enikő tájékoztatójában.

A lakosok folyamatosan érdeklődnek a felújítások iránt, ennek kapcsán számos vélemény fogalmazódott meg a legkülönbözőbb fórumokon, ezért a városvezető úgy döntött, hogy aki szeretné, tekintse meg az épületet.

– Egy, az épület megtekintésével egybekötött beszélgetésre hívtam a lakosságot, hogy a saját szemükkel látva a szakemberektől hallhassák, hogyan, mi és miért történt a felújítási munkálatok során a színek kiválasztásától az épület belső elrendezéséig – nyilatkozta a városvezető.
A bejáráson Csendes Mónika tervező és Galsi Zoltán helytörténet-kutató adott széleskörű tájékoztatást érdeklődök számára az épület történetéről és a szecesszió világáról.

– A bejáráson természetesen én is ott voltam – mondta el dr. Juhász Enikő polgármester, aki a közelmúltban Vásárhelyi Éva üvegműves művésznő otthonába is meghívást kapott. – Ott csodálatos dolgokkal találkoztam. Többek közt itt készül az az ólmos díszüvegezés, amely a városháza tanácstermének belső ablakaira kerül. Az ablakok ezen a héten kerülnek végleges helyükre. Remélem, méltó ékkövei lesznek az új városháza dísztermének minden törökszentmiklósi megelégedésére – tette hozzá dr. Juhász Enikő.

A városháza épületére egyébként felkerült az a kétszer kétméteres méretű Zsolnai-kerámiából készült városcímer, mely szép látványeleme a megszépült épületnek. Az impozáns címert az alkotó, Varga Gábor szobrászművész helyezte fel a falra.

A városháza előtt mindeközben készül az új díszburkolat, amellyel párhuzamosan a Kossuth úton az út túloldalához hasonlóan és ahhoz illeszkedve új járda épül egészen az Ipolyi Kulturális Központ kereszteződéséig, amely kényelmesebb közlekedést biztosít a gyalogosoknak és látványában is jobban illik majd a település megújított belvárosához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!