Közélet

2013.08.28. 13:41

Nem a méret a lényeg!

Egy hónapig nem árusíthat dohánytermékeket az a szolnoki trafik, ahol az eladó kiszolgált egy 18 év alatti fiatalt, aki a fogyasztóvédelmi felügyelőség próbavásárlója volt.

Szoljon.hu

nemzeti dohánybolt, trafik, dohány, cigi, cigaretta

Fotó: Darnay Katalin

A dohányboltos állítása szerint egy „23 évesnek kinéző, 17 éves és 11,5 hónapos fiatalkorú, kb. 215 cm magasságú” fiatal próbált cigarettát venni. Ez azonban nem menti fel az alól, hogy nem tartotta be a szabályokat. Dr. Kathi Attila, a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Stratégiai Kabinetjének vezetője kiemelte: a lényeg az, hogy a dohányáruval kiszolgált fiatalember még nincs 18 éves.


Ahogy a közelmúltbeli eset is bizonyítja, a fogyasztóvédelmi hatóság fiatalkorúak próbavásárlásával végzi az ellenőrzéseket, tekintettel arra, hogy ezen rendelkezések betartásának ellenőrzése fiatalkorú igénybevételével lehet hatékony. Így van ez már 1999 óta. A hatóság együttműködésben áll kereskedelmi és vendéglátó szakos iskolákkal, amelyeknek diákjai ingyen vesznek részt az ellenőrzésekben, pedagógiai céllal. Mellettük vannak szülői beleegyezéssel, pénzért, ellenőrzésenként átlagosan egy-kétezer forintért dolgozó fiatalkorúak is.


Dr. Kathi Attila kabinetvezető a konkrét, szolnoki esetről azt mondta, hogy ugyanaz a fiatalember, akit az eljárást később kifogásoló trafikos kiszolgált, ugyanazon a napon még négy trafikban végzett ellenőrzést felnőtt korú kollégájával, és mind a négy esetben korára hivatkozva megtagadták a kiszolgálását.
– Kétségtelen, hogy szubjektív annak a megítélése, hogy látszatra valaki hány éves, de beszédesnek tartom, hogy ötből négy esetben a fiatalembert nem szolgálták ki. A lényeg, hogy a próbavásárló betöltötte-e a 18. életévét, ugyanakkor fontosnak tartom azt is elmondani, hogy a hatóságnak nem célja és nem is gyakorlata, hogy úgy válogassa a fiatalkorú közreműködőket, hogy idősebbnek nézzenek ki – fogalmazott a szakember.


A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügylősége július 1-jétől folyamatosan végez ellenőrzéseket, immár a Nemzeti Dohányboltokban.
– Az előző évek, fiatalkorúak kiszolgálására irányuló ellenőrzések tapasztalataihoz képest a kifogásolási arány jelentős mértékben javult, 10 százalék körülire mérséklődött – emelte ki érdeklődésünkre Krucsai Csilla megyei fogyasztóvédelmi felügyelő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!