Közélet

2013.08.27. 16:22

Önkéntesek fogtak össze

Több mint ötvenen vettek részt a Fekete István Oktatóközpontban rendezett önkéntes napon minap. A kisgyerekek az idősekkel együtt takarítottak, szedték a pet-palackokat és a szemetet.

Szoljon.hu

– Ez az első alkalom, hogy önkénteskedem – emelt fel a városszéli véderdőből egy pet-palackot a túrkevei Szemes Mariann.

– Azért döntöttem így, mert fontosnak tartom a környezet védelmét és nem mellesleg jó lehetőségnek tartom ezt az alkalmat arra, hogy közelebbről is megismerjem a Fekete István Oktatóközpont munkatársait. Ha közösen összefogunk, nagyszerű és hasznos napot tölthetünk el ezen a gyönyörű helyen. Terveim szerint a későbbiekben is fogok majd önkénteskedni – tette hozzá.


Rideg Dóra az önkéntes nap másik résztvevője. Természetvédelmi mérnökként nem volt kérdéses számára, hogy részt vegyen vagy sem ebben a programban.
– Meg sem tudom számolni, hány alkalommal végeztem már önkéntes munkát – árulta el.
– Az egyetemi éveim alatt a Kőrös-Maros Nemzeti Parknál minden nyáron, a debreceni állatkertben és most itt is. Amint látjátok, nem is munka ez, hanem inkább kikapcsolódás: jó a közösség, gyönyörű az idő, én pedig szívesen részt veszek mindenben, ami a természetvédelemmel kapcsolatos – tette hozzá.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Rideg Dóra (balra), Dékányné Madarász Piroska és Szemes Mariann (jobbra) lelkesen tisztítják az erdőt az eldobott szeméttől. Fotó: Csabai István
[/caption]
Dékányné Madarász Piroska a családjával érkezett az önkéntes napra, ahogyan fogalmazott: remek programnak tartja ezt a kezdeményezést.
– Ahogyan régebben neveztük, az úgynevezett „társadalmi munka” mára már kiment a köztudatból, pedig igen hasznos tevékenységnek tartom – mondta, miközben épp egy nemkívánatos cserjét vágott ki baltával.
– Itt dolgozom az oktatóközpontban én is, a kollegám szervezte ezt a napot, amit mindannyian jó szívvel támogattunk. Nem csak azoknak érdemes eljönniük, akik szakmabeliek, hanem bárkinek, hiszen ha valakinek jó ötlete van, de nem tudja megvalósítani, mi tudunk segíteni ebben.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Rideg Dóra (balra), Dékányné Madarász Piroska és Szemes Mariann (jobbra) lelkesen tisztítják az erdőt az eldobott szeméttől. Fotó: Csabai István
[/caption]
Látjátok, a tíz éves kisgyerekek és a hetven éves idős bácsik, nénik is fontosnak tartották, hogy eljöjjenek. A csapat másik része a túrkeddi szőlőben a csónakház helyét takarítja – folytatta.
– Kiváló alkalom ez csapatépítésre is, főzünk, bográcsolunk, beszélgetünk. A program célja a szemétgyűjtésen túl, hogy idegen növényfajok terjeszkedését megakadályozzuk. Hiszen súlyos és egyre növekvő veszélyt jelentenek a nálunk honos biológiai sokféleségre. Az őshonos fajok védelmének köszönhetően a madarak jobb fészkelőhelyet találhatnak. Korábban is volt önkéntes programunk, de ezt követően szeretnénk előtérbe helyezni ezt a fajta tevékenységet és minél több embert bevonni ebbe – hangsúlyozta.

Mezítlábas tanösvényen járhatnak a gyerekek


Bár a Fekete István Oktatóközpont területén kihelyeztek több szelektív hulladékgyűjtőt is, még mindig akadnak, akik a fák vagy cserjék között hagyják a szemetet, számolt be Dékányné Madarász Piroska.
– Az oktatóközpont mindenki számára nyitott, de sajnos nem mindenkit érdekel a természet védelme és maguk után hagyják a zsebkendőt, palackokat, sörös- vagy konzervdobozt – jegyezte meg.

– Ez nem csak a környezet számára káros, hanem az idelátogató gyerekek szempontjából is. Péntek délutánonként ugyanis programokat szervezünk számukra: kézműveskednek, íjászkodnak, van játszóház és légvár, egyszóval nem unatkoznak. Elkészült a mezítlábas tanösvény, az erdei tornapálya is, ahová minden gyermeket szeretettel várunk – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!