Közélet

2013.12.16. 12:20

Emelt díjas szolgáltatás

Kérem a 150 ezer forintomat! – sétált be egy idős néni egy vidéki bankfiókba.

Vas András

Old Telephone

Fotó: Getty Images/iStockphoto

A pénztáros meglepődve kérdezte, milyen pénzről tetszik beszélni? Arról a 150 ezerről, melyet a törvény szerint minden hónapban ingyen lehet felvenni...

Persze lehet, az interneten terjedő történet egyszerű urban legend, viszont jól mutatja, mekkora a káosz az emberek fejében a törvénnyel kapcsolatban, mely szerint februártól havi két alkalommal, összesen 150 ezer forint összeg erejéig ingyenesen lehet készpénzt felvenni a bankokból. Egyfelől ehhez regisztrálni kell a számlavezetőnél, másrészt pedig erősen valószínűsíthető, a bankok megtalálják a módját, hogy beszedjék a szolgáltatási díjakból így kieső, összesen nagyjából 36 milliárd forintot, melyet nekik a törvény szerint tranzakciós illetékként be kell fizetniük a büdzsébe. Ehhez nem is kell kiskapukat keresgélniük, csak éppen annyit emelnek a különböző, számlákhoz kapcsolódó költségtételeken, hogy kompenzálják a veszteségeiket.

S hogy ez nem csak ócska pánikkeltés, jól mutatja, hogy az elmúlt napokban két hazai bank is közzétette jövő februártól érvényes – micsoda véletlen egybeesés... – számlahirdetményét, melyekben visszavontak bizonyos kedvezményeket, emeltek a különféle – számlavezetés, bankkártya, utalás – díjtételeken. Egyelőre nem sokat, éppen annyit, hogy ügyfeleik gyakorlatilag ugyanakkora költséggel számolhatnak, mint az ingyenes készpénzfelvétel meghirdetése előtt. Ha a forgalom drasztikusan áttolódik a készpénzhasználat irányába, könnyen elképzelhető egy újabb emelés is.
S akkor majd, amikor bemennek a számlájuk iránt érdeklődni, sokaktól kérdezik meg a pénztárosok: milyen pénzről tetszik beszélni?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!