Közélet

2013.12.18. 18:45

Régi épületek tűnnek el

Jászberényben több, évtizedek óta szinte romosan álló épület bontásába kezdtek nagy intenzitással hetekkel ezelőtt.

B.Cs.

under construction

Fotó: Getty Images/iStockphoto

 Arról már beszámoltunk, hogy a Csemege-tömb használaton kívüli rossz állapotban lévő házait nemrégiben lebontották. A helyét immár homokkal fedték be. Várhatóan tavasszal új közparkot alakítanak ki a központban.
Az elmúlt héten azonban újabb épülettömb bontása kezdődött meg. Az előbbitől nem messze, szintén a városközpontban, a Fürdő utcában, az egykori Jászkürt Fogadó, illetve a korábbi tűzoltólaktanya szomszédságában lévő épülettömböt teszik a földdel egyenlővé.

A tervek szerint tavasszal itt parkolókat, illetve közparkot hoznak létre. A Csemege-tömb parképítését mintegy 22 millió forintos költséggel valósítják meg, a Fürdő utcai tereprendezés pedig mintegy 40–50 millió forintba kerül majd. Ez utóbbi költsége azért magasabb, mert itt nem csak a térbútorok elhelyezésére, a zöldterület kialakítására kell pénzt fordítani, de a terep szintkülönbsége miatt egy támfalat is ki kell alakítani. 
Mindezek mellett tetemes költséget jelent a bontás is még ebben az évben. A Csemege-tömb épületegyüttesének eltakarítása 52 millió forintjába került a városnak, míg a Fürdő utcából 40 millió forintért viszik el a törmeléket. A város lakói közül több olvasónk érdeklődött, hogy vajon mi kerül ennyibe a bontáson?

Dr. Szabó Tamás polgármester érdeklődésünkre elmondta, hogy az építési hulladék elhelyezésének magas díja miatt kerül ennyibe a munka. Ráadásul nem véletlen az sem, hogy igyekeznek még ebben az évben befejezni a bontási munkálatokat. Az építési hulladék elhelyezésének díjtételeiben ugyanis 2014-től további jelentős árnövekedés várható, azzal pedig már nem szeretnék még tovább növelni a költségeket.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!