Közélet

2015.01.29. 07:31

Öt év után újra emeltek a díjon

Számos önkormányzat, köztük több megyei település döntött az idegenforgalmi adó emelése mellett. A turisztikailag jelentős városok közül 2015-ben megyénkben Martfűn is elérte az 500 forintos határt az IFA.

Szoljon.hu

– Nem befolyásolja az üdülési szokásainkat az, hogy egy-kétszáz forinttal emelték az idegenforgalmi adó mértékét – mondta a szolnoki Kecskés Anett. – Egy hosszú hétvége így is több tízezer forintjába kerül egy családnak, néhány száz forint plusz ekkora összegnél nem észrevehető – tette hozzá.
Megyénkben Martfűn elérte az idegenforgalmi adó mértéke az 500 forintos határt.
– Megközelítette eddig a hatmillió forintot a város idegenforgalmi adó bevétele, az adóemelés után plusz bevétel 1500 ezer forinttal nő – tájékoztatta lapunkat dr. Papp Antal, Martfű polgármestere. – Fontos tudni, hogy az idegenforgalmi adó bevételhez másfélszer annyit ad hozzá az állam. Az ily módon összegyűlt összeget a Zöld Tisza Fesztivál megrendezésére, voltaképp az emberekre szeretnénk fordítani, akik ily módon tulajdonképp visszakapnák a pénzüket – számolt be a település vezetője.
Martfűn utoljára 2010. január 1-jével emelték az idegenforgalmi adó összegét. Ekkor emelkedett 400 forintra.


– Cserkeszőlőn évek óta 400 forint az idegenforgalmi adó személyenként, vendégéjszakánként. Ennek mértékén nem is szeretnénk a jövőben sem változtatni – mondja Szokolai Lajos polgármester. Szerinte egyáltalán nem volna szerencsés, ha ez az ár emelkedne, félő, hogy a visszajáró vendégek esetleg más fürdőhelyet választanának emiatt.
– Úgy véljük, több lenne a kára, mint a haszna a megdrágított idegenforgalmi adónak. Féltjük szálláshelyeinket, felesleges lenne bevállalni egy ilyen veszélyt. A fürdőbelépő árán viszont emeltünk száz forintot, ami reméljük, nem túlságosan megterhelő vendégeinknek – fűzi hozzá a településvezető.


Abádszalók különlegesnek számított az utóbbi években az idegenforgalmi adó szempontjából.
– Különleges programokat kaptak a néhány száz forintos idegenforgalmi adóért cserébe a hozzánk érkezők – emelte ki Kovács Mihály polgármester. – Az adót fizető vendégek ugyanis térítésmentesen vehettek részt a Abádszalóki Nyár rendezvényein, például országos hírű zenekarok koncertjein. A négyszáz forintos adó így bőségesen megtérült számukra. Továbbra sem tervezzük az IFA emelését, nem szeretnénk ezzel elriasztani azokat, aki Abádszalókot választják.


Jászszentandrás képviselő-testülete nem változtat a helyi idegenforgalmi adó mértékén. A településen jelenleg 300 forintot jelent az adó, a szálláshelyeket igénybe vevők számára naponta. Banka Ferenc polgármester elmondta, hogy idén már fel sem merült az, hogy hozzányúljanak az adófajtához. Tavaly ugyan tárgyaltak a lehetőségről, de már akkor úgy látták, hogy településükön nem időszerű a kérdés, mert az adó díjtételének növelése a vendégek elmaradásával, számuk visszaszorulásával járna. Az adómérték növelése így nem biztos, hogy a helyi költségvetés bevételeinek növekedését eredményezné.


Hasonlóan gondolkoznak Berekfürdőn is.
– Évek óta négyszáz forint az idegenforgalmi adó mértéke a településen, nem is tervezzük, hogy emelünk rajta – mondta el lapunk kérdésére válaszolva Molnár János polgármester. – Úgy gondoljuk, fontosabb, hogy megtartsuk a hozzánk érkező vendégeket.
Egy közeli településen, Kisújszálláson jelenleg ugyancsak négyszáz forint az idegenforgalmi adó mértéke.

[caption id="" align="alignleft" width="425"] Kisújszálláson a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő komoly szerepet tölt be a helyi idegenforgalomban. Képünk az egyik élménymedencénél készült FOTÓ: Daróczi Erzsébet
[/caption]

A megyeszékhelyek közül csak Debrecen és Győr emelt

A turisztikailag jelentős városok közül 2015-ben Gyöngyösön kérnek a legtöbbet egy éjszakáért, a tavalyi 400 forint után 505 forintot. Ez egyben a törvényi maximumot is jelenti. Az 500 forintos határt még Tapolca, Tihany és Martfű érte el. A megyénkbeli városban száz forint volt az emelés.

Hévízen már biztos, hogy 2015-ben is 450 forint marad ez a teher. Siófok nem változtatott a 400 forintos mértéken, de Balatonfüred 470 forintban állapította meg az adómértéket a tavalyi 460 forint helyett.

A megyeszékhelyek közül csak Debrecen és Győr emelt, utóbbi Székesfehérvár, Szeged, Eger és Miskolc mellett a legdrágább nagyváros a 450 forintos teherrel.

Hévízen már biztos, hogy 2015-ben is 450 forint marad ez a teher. Siófok nem változtatott a 400 forintos mértéken, de Balatonfüred 470 forintban állapította meg az adómértéket a tavalyi 460 forint helyett.

A megyeszékhelyek közül csak Debrecen és Győr emelt, utóbbi Székesfehérvár, Szeged, Eger és Miskolc mellett a legdrágább nagyváros a 450 forintos teherrel. Kisújszálláson a Kumánia Gyógy- és Strandfürdő komoly szerepet tölt be a helyi idegenforgalomban. Képünk az egyik élménymedencénél készült FOTÓ: Daróczi Erzsébet -->

Ezek is érdekelhetik