Közélet

2015.08.27. 17:47

Eltérően látják a pártok a középfokú oktatás helyzetét

A középfokú oktatás helyzetéről tartott ma közös sajtótájékoztatót Szolnokon a Verseghy Ferenc Gimnázium előtt Tóth Istvánné és Radócz Zoltán önkormányzati képviselő.

Sz. I.

A Demokratikus Koalíció és az MSZP képviselőinek álláspontja szerint jelenleg egyedül az érettségit is adó középfokú oktatási intézmények adnak kitörési lehetőséget a pályaválasztó fiatalok számára. Ezt már a tovább tanulni szándékozók felismerték, amit a beiskolázási statisztikák is alátámasztanak. Az érettségit is adó képzési formák iránti fokozott érdeklődés mellett az elmúlt két tanévben a megyeszékhelyen hatszáz fővel csökkent a szakképzésre jelentkezők száma. Ugyanakkor az összességében kisebb beiskolázási létszám mellett is nőtt a gimnáziumba jelentkezők száma, ami azt mutatja, hogy a szakképzésben résztvevők a közismereti tárgyak hiánya miatt nem látnak kitörési lehetőséget ebben az oktatási formában. Ezeknek az adatoknak az ismeretében elfogadhatatlannak tartanak minden, esetleg az érettségit adó oktatási intézmények arányának csökkentésére irányuló kormányzati szándékot. Elmondásuk szerint a közoktatásnak a valós továbbtanulási igények feltételeinek megteremtése, és nem annak a saját elképzelése szerinti irányítása a feladata.


– Az emberek dogozni akarnak, ezért olyan képzést igényelnek, melynek köszönhetően képességeiknek megfelelő munkát kaphatnak – reagált a fentiekre Balla György, parlamenti képviselő, Szolnok korábbi alpolgármestere. – Ezért azt várják a kormánytól, hogy olyan iskolákat működtessen, melyek segítenek mindebben. A kormányzat munkáját ezen a téren egyértelműen pozitívnak értékelhetjük, hiszen a foglalkoztatás folyamatosan emelkedik, Európában az egyik legnagyobb mértékben! Mára 4,2 milliónál is többen dolgoznak, ami 126 ezerrel magasabb az egy évvel ezelőttihez képest! A munkanélküliség 7 százalék alá csökkent. Úgy vélem, a baloldali képviselőknek hagyniuk kell dolgozni a Fidesz-kormányzatot, mert a valóság azt bizonyítja, hogy a korábbi szocialista-liberális kormányokkal ellentétben eredményesen tud fellépni az oktatási rendszer fejlesztéséért, s ezen keresztül a foglalkoztatás javításáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!