Közélet

2016.01.14. 14:55

Számos dolog hátráltatta a milliárdos beruházást

Az utolsó pillanatban fejeződött be a tiszazugi ivóvízminőség-javító program, melyre kétszer is határidő hosszabbítást kért az erre alakult társulás elnöke. Egészen december 30-ig kérdéses volt, végére érnek-e a sok évvel ezelőtt elkezdődött, 3,3 milliárd forintos beruházásnak a tavalyi esztendő utolsó napjáig.

Joó Zsuzsa

A vízminőség javítására évekkel ezelőtt indult el az az országos program, melyet az unió támogatott. Ismeretes, a víz minőségének javítására azért volt szükség, mert az uniós szabványok szigorúbbak, mint a hazaiak voltak. A projekt azonban szinte mindenhol megcsúszott, a Tiszazugban is.
– A hosszú előkészületek után a kivitelezési szerződést 2013 novemberében írtuk alá – mondja a tizenkét települést tömörítő társulás elnöke, Molnár Bálint. – Az engedélyezési és kivitelezési tervek elkészítése csaknem másfél évet vett igénybe. Azaz 2015-nek úgy kezdtünk neki, hogy gyakorlatilag egyetlen kapavágás addig nem történt...

Öcsöd polgármestere elmagyarázza, a Tiszazug egyik településének vize sem felelt meg az uniós előírásoknak. A tervezők a terület sajátosságai miatt két módon igyekeztek megoldani e problémát. Egyik szerint a csépai vízadó bázisra telepítenek egy kilenc települést ellátó rendszert, három kút fúrásával. Azért pont oda, mert a csépai víz kiváló minőségű, alig szükséges azt tisztítani. A terv megvalósult: az innen nyert vizet nyolc további településre juttatják el negyvenöt kilométer hosszúságú távvezetékeken. Persze, ehhez ki kellett építeni az ezekhez tartozó műtárgyakat és a kutak energiaellátását is.

– A kilenc település közül Csépán és Cserkeszőlőben volt szükség a meglévő vízmű bővítésére, itt új épületekbe új víztisztító technológiákat is beépítettek. A további három településen, Martfűn, Tiszaföldváron és Öcsödön önálló vízbázisról oldják meg az egészséges vízellátást. Itt egyebek között új kutakat fúrtak, és a vízműtelepeket is bővítették  – fűzi hozzá a társulás elnöke, aki megerősíti, a tervezett létesítményeket átadták, az üzempróba elkezdődött.
A beruházás lezárásának feltétele az volt, hogy a rendszer a próbaüzem indítására alkalmas legyen. Ez a feltétel pedig teljesült, bár apróbb hiányosságok még mindig vannak. Ezeket a próbaüzemnél feltárt esetleges garanciális hiányosságok javítása mellett pótolják. A próbaüzem egyébként decemberben indult, ami addig megy folyamatosan, míg minden vízvételi ponton megfelelő minőségű lesz az ivóvíz.

A tervek is nehezítették a munkákat

Hogy mi okozta a tiszazugi ivóvízminőség-javító project késését, annak Molnár Bálint társulási elnök szerint több oka volt.

– A tervezés és az engedélyezés túlságosan hosszú ideig tartott. Egy idő után kiderült, a kivitelezők túlvállalták magukat, az alvállalkozók nem tudták határidőre teljesíteni feladatukat. Számos nem várt esemény is nehezítette a munkát: Öcsödön egy kút helyett két kutat kellett fúrni, az első kút vizének arzéntartalma ugyanis háromszor annyi volt, mint amire számítottunk. Csépán is új kutat kellett fúrni a kivitelező cég bakija miatt. A tervezés sem volt mindig pontos. Ráadásul mivel országszerte egyszerre kezdődtek el a miénkhez hasonló beruházások, ezért a munkához szükséges eszközök, anyagok, berendezések hamar elfogytak az országból, hiszen mindenki egyszerre kereste azokat.

– A tervezés és az engedélyezés túlságosan hosszú ideig tartott. Egy idő után kiderült, a kivitelezők túlvállalták magukat, az alvállalkozók nem tudták határidőre teljesíteni feladatukat. Számos nem várt esemény is nehezítette a munkát: Öcsödön egy kút helyett két kutat kellett fúrni, az első kút vizének arzéntartalma ugyanis háromszor annyi volt, mint amire számítottunk. Csépán is új kutat kellett fúrni a kivitelező cég bakija miatt. A tervezés sem volt mindig pontos. Ráadásul mivel országszerte egyszerre kezdődtek el a miénkhez hasonló beruházások, ezért a munkához szükséges eszközök, anyagok, berendezések hamar elfogytak az országból, hiszen mindenki egyszerre kereste azokat. -->

Címkék#Tiszazug

Ezek is érdekelhetik