Közélet

2016.01.25. 13:04

Szolnok egyelőre nem lesz kulturális főváros

– Gondolkodtunk róla, egyeztettünk, számoltunk, és arra a döntésre jutottunk, hogy egyelőre nem pályázzuk meg az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) címet – reagált újságírói kérdésre Szalay Ferenc polgármester.

M. G.

Mint a hétvégén kiderült, a magyarországi települések közül Debrecen megpályázza a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, amelyet egy brit várossal együtt tölthet be. Az EKF-címet minden évben rendszerint két országnak és városnak ítélik oda, de előfordult már, hogy három település osztozott rajta. Az első főváros 1985-ben Athén volt, tavaly a csehországi Plzen és a belgiumi Mons városa viselte a címet, idén peig a lengyelországi Wroclaw és a spanyolországi San Sebastián lesz Európa két kulturális fővárosa. Magyar városok közül eddig csak Pécs volt a cím birtokosa, mégpedig 2010-ben.

– Nem a kulturális értékeink hiányában nem pályázunk erre a címre – jelezte Szalay Ferenc. – Ismereteink szerint Pécs ráfizetéssel tudja csak működtetni a 2010-re felépített Zsolnay Kulturális Negyedet, Szolnok pedig nem kíván ebbe a hibába esni. Kizárólag olyan programra, fejlesztésre pályázunk, melyek fenntartása, későbbi működtetése nem okoz hiányt a város költségvetésében – hangsúlyozta a polgármeter.

Ezek is érdekelhetik