Közélet

2017.02.10. 09:30

Bizottság dönt a hallgatói támogatásokról

Milyen juttatásai vannak egy egyetemi hallgatónak? S egyátalán, ki és milyen szempontok alapján határoz arról, hogy kinek járnak majd ezek?

M. G. A.

Nos, a Pallasz Athéné Egyetem Gazdálkodási Karán nyújtható ösztöndíjakról például a Pallasz Athéné Egyetem Térítési és Juttatási Szabályzata rendelkezik. A Szenátus minden évben dönt a nappali, levelező, távoktatás tagozaton tanulmányaikat megkezdő hallgatók által fizetendő díjakról és térítésekről, valamint a részükre nyújtható egyes támogatásokról, tájékoztat az intézmény honlapja. Ahol az is olvasható, hogy a hallgatói támogatások és térítések ügyében elsőfokon a Térítési és Juttatási Bizottság jár el, a szabályzatban rögzített hatáskörök szerint.

S hogy milyen ösztöndíjak léteznek a karon? Nos, a tanulmányi ösztöndíj az első tanév II. félévétől kezdődően egy-egy tanulmányi félévre adható.
A hallgatók tanulmányi ösztöndíját a Térítési és Juttatási Bizottság határozza meg, a szabályzatban rögzített elvek alapján.

Szociális ösztöndíjra az arra szociálisan rászoruló, nappali tagozatos államilag támogatott, állami (rész)ösztöndíjas finanszírozású alapképzésben, vagy felsőoktatási szakképzésben részt vevő hallgatók pályázhatnak.
A rendszeres szociális ösztöndíjról pedig azt érdemes tudni, hogy egy képzési időszakra biztosít havi járandóságot.

A hallgatónak a szociális ösztöndíjat kérelmeznie, rászorultságát pedig igazolnia kell.
A rendkívüli szociális ösztöndíj kérelem alapján megítélt egyszeri juttatás, mely a hallgató szociális helyzetében váratlanul bekövetkezett romlás enyhítésére szolgál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!