Közélet

2017.05.12. 17:44

A veszélyek ellenére hódít az ingyen wifi a legkisebb településeken is

Kistelepüléseken is egyre népszerűbb a free wifi, egyre-másra hoznak létre ingyen netezési pontokat a közterületeken. Manapság mindez már nem a jövő technikai vívmányának számít, sokkal inkább a jelen lehetőségének, melyet fiatalok és nyugdíjasok egyaránt használnak.

H. G., J. Zs., M. R. E., Sz. Zs.


A törteli orvosi rendelő kerítésén szinte fürtökben lógnak az emberek. Mielőtt azt hinnénk, hogy ennyien betegeskednek a faluban, eloszlatjuk a tévhitet: a „megcsapolható” internet miatt üldögélnek ott órákig a ráérő lakosok, kezükben okostelefonjaikkal. Egy környébeli magánház nem levédett netjére csatlakoznak rá mindannyian.

– Mindennapos jelenség ez sajnos, van, amikor akár tízen is itt nyomkodják a telefonjaikat – legyint egy arra járó asszony, hozzáfűzve, a településen nincsen free wifi-pont, így némely helybéli szinte vadássza az ilyen potyalehetőségeket. Hogy mindez lopásnak számítana? Senkit nem érdekel…
– Hogy ezt a jelenséget elkerüljük, egyebek között ezért indítottuk el a múlt héten az első wifi-pontunkat a főtéren. Az internet a Kossuth tér legnagyobb részén fogható – mondja Wenner-Várkonyi Attila, Kunszentmárton polgármestere, hozzátéve, egyéni kezdeményezése volt a képviselőtestületben ennek létrehozása. – Haladni kell a korral, manapság már mindenkinek van okostelefonja, melyet a legtöbb helyen szeretne is használni. Szinte természeteses dolog már ez. A városban egyébként további két helyen szeretnénk még free wifi-pontot létrehozni, mindez az önkormányzatnak félmillió forintjába kerül – fűzi hozzá.
Cserkeszőlőn most, hogy meghallották, a szomszédban már van free wifi, felvillanyozódtak.

[caption id="" align="alignleft" width="640"]

Illusztráció fotó: Shutterstock


[/caption]


– Mihamarabb javasolni fogom, hogy nálunk is legyen! – bólogat lelkesen Illési Sándor László alpolgármester, hozzáfűzve, nem árt, ha a hozzájuk látogató turisták akár helyben is tájékozódhatnak a helyi látványosságokról vagy más hasznos információkról.
Az internet hasznosságára és népszerűségére az ezerhétszáz lakosú Tiszatenyőn már régen rájöttek: a megyében elsőként itt vezették be közterületen az ingyennetet.

– Mivel a település központi helyén egy gyönyörűen kialakított parkunk van, ahová a lakosok szívesen járnak szabadidejükben, ezért gondoltuk úgy annak idején, hogy a már meglévő önkormányzati tulajdonú vendéglátóipari egységben ezzel bővítjük a szolgáltatást – mondja Hegedűs László, Tiszatenyő jegyzője. – Eleinte voltak problémáink, mert a környékbeli magánházakból is rácsatlakoztak a hálózatra, ezzel lelassítva a rendszert, de mára ezt már megoldottuk, és kitűnően működik. Elmondhatom, hogy fiataloktól a nyugdíjasokig, egyaránt szívesen használják – tette hozzá a jegyző.

Kuncsorba központjában szintén már évek óta működik az ingyenes internet-szolgáltatás, elsősorban a fiatalok nagy örömére.
– Fontosnak tartjuk, hogy a lehetőségeinkhez képest minden olyan szolgáltatást elérhetővé tegyünk itthon is, ami a nagyobb településeken már természetesnek számít – mondja Rédai János, aki büszkén mutatja a templom melletti parkot, ahol az ingyenszolgáltatás működik. – Ezzel is szeretnénk növelni a falu megtartó erejét, bizonyítva a fiatalabb korosztály tagjainak, hogy nem szükséges elvándorolniuk innen a boldogulásuk érdekében. Úgy tapasztaljuk, hogy gyorsan népszerűvé vált ez a lehetőség, szeretik a gyerekek.

Óvatosan a vezetéknélküliséggel!

Angyal Zoltán, az egyik internetszolgáltató műszaki igazgatója óva int a hálózat nem megfelelő használatától. Sokan ugyanis nyitott wifit „üzemeltetnek”, mely később komoly problémákat tud okozni.

– Erre a hálózatra bárki azonosítás nélkül felcsatlakozhat, és ez hatalmas gond. Számtalan visszaélés volt már a le nem védett rendszerek miatt. Visszakereshetőségi problémákkal kapcsolatban átlagosan havi két alkalommal keres meg minket a rendőrség – emelte ki, majd hozzátette, jelenleg több ezer beazonosítatlan, nyitott hálózat van az országban. A megoldás egyszerű: nyitott wifi helyett azonosítóval ellátott hálózatot alkalmazzunk.

 

– Erre a hálózatra bárki azonosítás nélkül felcsatlakozhat, és ez hatalmas gond. Számtalan visszaélés volt már a le nem védett rendszerek miatt. Visszakereshetőségi problémákkal kapcsolatban átlagosan havi két alkalommal keres meg minket a rendőrség – emelte ki, majd hozzátette, jelenleg több ezer beazonosítatlan, nyitott hálózat van az országban. A megoldás egyszerű: nyitott wifi helyett azonosítóval ellátott hálózatot alkalmazzunk.

Illusztráció fotó: Shutterstock

-->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!