Közélet

2017.06.29. 17:30

A kiskorúaknak kialakított meghallgatószobák is fontos szerepet kapnak

A Szolnoki Törvényszék 2014-ben csatlakozott azon bíróságok közé, melyek rendelkeznek gyermekmeghallgató szobával. Az év szeptemberében hivatalosan át is adták a törvényszéken a speciális helyiséget, tavaly pedig a Jászberényi Járásbíróság épületében is kialakítottak egyet.

Mészáros Géza

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke Beküldött fotó
[/caption]

Kissné dr. Szabó Judit, a Szolnoki Törvényszék elnöke, illetve dr. Pongrácz Zsolt, a törvényszék Büntető Kollégiumának vezetője már a három évvel ezelőtti ünnepélyes megnyitón kihangsúlyozta a 2012-ben meghirdetett „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás” fontosságát, hasznosságát.
Kiemelték, a gyermekek jogainak tiszteletben tartását és hatékony érvényesítését biztosítja az úgynevezett gyermekmeghallgató szobák kialakítása is.

Ezekben a 14 év alatti kiskorúak meghallgatása speciális, az ő igényeik szerint kiépített környezetben zajlik.

A program meghirdetése óta eltel három év, s a Szolnoki Törvényszék elnökétől most arról érdeklődtünk, mennyiben érte el a célját a „Gyermekközpontú igazságszolgáltatás”, egyáltalán mit jelent valójában a gyermekbarát igazságszolgáltatás.

– A bírósági eljárásoknak gyakran nem csupán felnőttek, hanem szükségképpen gyermekek is részesei – válaszolt Kissné dr. Szabó Judit.

– Elég csak arra gondolni, hogy válófélben lévő szülők gyermekeiként, vagy még szomorúbb esetben, a sérelmükre elkövetett bűncselekmény miatt indult büntetőügyben kényszerül meghallgatni őket a bíróság. Fontos, hogy soha semmilyen körülmények között nem szabad megfeledkezni arról, hogy gyermekek, akik életkorukból adódóan jóval sérülékenyebbek, mint a felnőttek, és ennek a bírósági eljárás során is érvényre kell jutnia.

– Mit tud tenni a bíróság, hogy kíméletesen járjon el egy gyermek meghallgatása során?

– A gyermekeket a bíróság nem tárgyalóteremben, hanem gyermekmeghallgató helyiségben hallgatja meg, ahol csupán a bíró és rajta kívül büntetőügyek esetében csak az ügyész van jelen. A gyermekmeghallgató helyiségek a bírósági épületekben vannak, de sokkal inkább egy gyermekszobára, mint tárgyalóteremre hasonlítanak: a faluk színes gyermekképekkel díszített és játékokkal, gyermekkönyvekkel vannak tele. A meghallgatás pedig inkább egy gyermek és egy kedves felnőtt közötti beszélgetésnek tűnhet, semmint tárgyalásnak a külső szemlélő számára. Ennek megvalósítása érdekében a bírák speciális érzékenyítő képzéseken vesznek részt.

– Ez a megyénkben is így van?

– A megyében a Szolnoki Törvényszéknek a Szolnoki Járásbíróság számára is otthont adó főépületében, valamint a Jászberényi Járásbíróság épületében működik gyermekmeghallgató szoba. Szolnokon már 2014 szeptembere óta, míg Jászberényben a tavalyi év dereka óta létesültek ilyen, a kívánt szakmai munkára megfelelő helyiségek.

A megye más bíróságain, büntetőügyekben, a rendőrségnek hasonló szempontok alapján kialakított szobákban zajlik a gyermekek meghallgatása. Célunk azonban, hogy a jövőben a megye valamennyi bírósági épületében működjön gyermekmeghallgató helyiség.

– Évente hány gyermeket, és milyen korú gyermekeket hallgatnak meg a törvényszék erre a célra kialakított helyiségében?

– A tavalyi év során összesen 163 gyermeket hallgatott ki a bíróság a törvényszék épületében működő gyermekmeghallgató helyiségben. A gyermekek többsége 12 és 13 év közötti volt. A legfiatalabb meghallgatott gyermek pedig mindössze ötesztendős volt. Ezen korosztályokból is kitűnhet, mennyire fontos és hasznos, hogy ezek a speciális szobák létrejöttek.

Az elsődleges érdek

Dr. Rainer Lilla szakjogász A gyermek részvétele a jogban című dolgozatában pontosítja a fogalmakat. A gyermekközpontú igazságszolgáltatás jellemzője különösen a gyermek életkorának megfelelő, az emberi méltóságot tiszteletben tartó, a gyermeki jogokat elismerő és figyelembe vevő rendszer. A gyermekközpontú igazságszolgáltatási rendszer célja, hogy valamennyi eljárásban a lehető legmagasabb szinten biztosítsa a gyermekek jogainak hatékony érvényesítését azáltal, hogy a gyermek szükségleteihez igazodik, valamint, a gyermek számára a részvételt és a megfelelő tájékoztatást valamennyi eljárásban biztosítja. A gyermekközpontú igazságszolgáltatás tekintetében a gyermekkor az, amely megalapozza az állam védelmi kötelezettségét, és megköveteli számos olyan különleges garancia érvényesülését, amelyeknek minden eljárás során biztosítottnak kell lennie. Így az eljárásban részt vevő kiskorúak esetében az elsődleges érdek a gyermek voltuk kell, hogy legyen, a gyermek legfőbb érdeke kell, hogy meghatározza az intézkedéseket és döntéseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!