Közélet

2017.06.16. 15:29

A net veszélyeire is felhívták a figyelmet

A közelmúltban a ­Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolába kopogtatott be a „Nyitott bíróság” elnevezésű szemléletformáló program.

Mészáros Géza

A tanintézmény mintegy százhúsz hatodik–hetedik osztályos tanulóinak dr. ­Szalay ­Katalin, a ­Karcagi Járásbíróság megbízott elnöke és Deméné­ dr. ­Demeter Judit, a járásbíróság bírósági titkára, valamint a Szolnoki Törvényszék által felkért dr. Baracsi­ Katalin családjogi szakjogász, internetbiztonsági szakértő-oktató tartott igazságügyi és internetbiztonsági osztályfőnöki órát.


A bíróság munkatársai a hatalmi ágak rendszerét, az igazságszolgáltatást, mint önálló hatalmi ágat, a bírósági szervezetet, a bíróvá válás követelményeit és az egyes jogágakat vázolták fel hallgatóságuknak. Az előadók részletesen beszéltek a büntető és a polgári­ eljárások jellemzőiről, a fiatalkorúak büntethetőségéről, az általuk leggyakrabban elkövetett bűncselekményekről, a tanúgondozás intézményéről, valamint a közvetítői eljárásról. Az igazságügyi előadásokat követően dr. Baracsi Katalin előbb egy játékos internetbiztonsági totóval mérte fel a kamaszkor küszöbén álló tanulók biztonságos internethasználattal kapcsolatos ismereteit, és hasznos gyakorlati tanácsokkal szolgált arra vonatkozóan, hogyan védhetik meg magukat, és használhatják biztonságosan a világhálót.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!