MARTFŰ

2017.07.17. 13:40

De mi jön a gyár kéményéből? – videóval

Honlapunkhoz egy, a napokban érkezett lakossági észrevétel szerint rendszertelen időközönként sokak számára zavaró fehér anyagot bocsát ki Martfű növényolajgyárának kéménye.

Hartai Gergely

[video width="368" height="656" mp4="https://www.szoljon.hu/wp-content/uploads/2017/07/received251640225334546.mp4"][/video]

– Fehér, porszerű anyag látszik a levegőben a kéményből felszállni, ami véleményem szerint környezetvédelmi szempontból eléggé aggályos – kezdte a részleteket a környékbeli lakos, aki elmon­dása szerint maga is foglalkozik ipari létesítményekben rendszeresített égetésért felelős gépek és berendezések szerelésével, tisztításával.

– Innen kintről nézve a gyárban vélhetően a tüzelés nem megfelelő, esetleg túlégetés lehet a háttérben – mesélte a szakember, s hozzátette, évente több alkalommal is tapasztalja a fehér anyag légtérbe­ kerülését.

– Normál körülmények között semmilyen égési nyomot nem szabadna látnunk a kéményből a levegőbe kerülni, ezért is elszomorító a felszálló valami látványa. Alapesetben egy elektromos filterrendszer felel a károsanyag-kibocsátás csökkentéséért, ennek meghibásodása azonban úgy vélem, eredményezhet ilyen jelenséget – tette hozzá.

Az ügyben megkérdeztük a gyárat üzemeltető vállalkozás martfűi telep­helyét és budapesti központját is. Martfűn úgy tájékoztatták honlapunkat, az ügyben a központ adhat ki információt, Budapest szerint azonban helyi esetről van szó, melyben ők nem illetékesek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!