TISZAIGAR

2017.07.18. 06:56

A fiatalok elvándorlása súlyos probléma

Néhány mezőgazdasági vontató, távolsági busz töri meg a hétköznapi csendet,­ mozgást csak a porták előtti kiskertet rendező idősek és az útszéli virágokat, köztereket gondozó közmunkások tevékenysége jelent. Egy szépülő, épülő, de egyre csendesebb község. Ez Tiszaigar.

Hétköznap máshol nyüzsgés, Tiszaigaron csend és béke uralkodik. Az önkormányzat egyelőre tehetetlen a gondokkal szemben

Fotó: Ujvári László

Ujvári László

A falu csendes ut­cáin sétálva még a madárcsicsergést is tisztán lehet halla­ni. Eleinte felmerül a vá­rosi emberben, milyen jó érzés kiszakadni a zajból, pörgésből, és ha csak néhány percre ugyan, de megtapasztalni a falusi békét.

– Kevés a fiatal, egyre öregebb a falu, de szerintem ez mindenhol így van. Sok a magamfajta nyugdíjas, csendes itt az élet – elegyedik velünk beszélgetésbe egy, a kertjét rendezgető úr. Úgy látja, a közmunkásoknak köszönhető,­ hogy szép és virágos a település. – Nincs munkaerő, de munkahely sem.

A középkorúak és a fiatalok Tiszafüredre és Kunhegyesre járnak dolgozni vagy tanulni – fűzte hozzá.

A Petőfi úton egy idős hölgy kezében kerti szerszámok ­forognak, a ház előtti kertet gyomlálja. Virágok mindenhol…­

– Van rá időm, tizenöt éve itthon vagyok rokkantnyugdíjasként, szeretem a kertet és a növényeket. Bár most rettentő­ meleg van, de holnapra már esőt mondanak – sorolja indokait. Unokájára vigyáz, az iskolában nyári szünet van, a szülők pedig dolgoznak.

Hétköznap máshol nyüzsgés, Tiszaigaron csend és béke uralkodik. Az önkormányzat egyelőre tehetetlen a gondokkal szemben
Fotós: Ujvári László

– Jó a közösség Tiszaigaron, néhányan összejárunk, pletykálunk. Mi mást lehetne csinálni? Kicsi a falu, mindenki ismeri a másikat. Gyorsan kibeszélik az emberek egymást, munkahely és fiatalok nincsenek, nem történik nagyon semmi sem – feleli kérdésünkre.

Hozzáteszi, hogy a csend és a nyugalom előny, hiszen kevés a rossz dolog. A közbiztonság jó, elvétve hallani verekedésről, lopásról vagy betörésről.

Van azonban a falunak egy másik, kevésbé előnyös oldala is…

A mezőgazdaság és a közmunkaprogram – a helyiek szerint csak ez a két alternatíva van a településen.

– Szeretem a szülőfalumat, de az arborétumon kívül nincs más látnivaló, nincsenek turisták, munkát pedig nehéz találni. Fiatalként az elköltözés az egyetlen lehetőség – mondja egy helyi fiatal, akivel a buszmegállóban elegyedünk szóba. Azt is megtudtuk tőle, hogy sok más társához hasonlóan ő sem tervezi a helyben maradást.

A helyiek tisztában vannak vele, hogy a probléma megoldása meghaladja egy önkormányzat hatáskörét és lehetőségeit. Ez térségi jelenség, mely regionális megoldást ­kíván.

– Tiszaigaron jelentős társadalmi problémát jelent a lakosság elöregedése. Ezt ­tovább súlyosbítja, hogy a gazdaságilag aktív korba lépő fiatalok többsége elhagyja a települést – reagál megkeresésünkre Szilágyi László polgármester.

Egyre jelentősebb a külföldön munkát vállalók száma, arra is van példa, hogy gyermekes családok döntenek úgy, külföldre települnek.

– A statisztikából egyértelműen látszik, hogy a falu lakossága öregszik, emellett folyamatosan, évente átlagosan tizenöt-húsz lélekkel csökken, míg a fiatalok és aktív korúak száma is nyolc-tíz fővel mérséklődik – szemlélteti a probléma súlyosságát.

Egyértelmű, hogy a felsorolt problémák nem csak ­Tiszaigart érintik, hanem a környező településeket is, ezért összefogás szükséges, főként a munkahelyteremtésben. Emellett a romló állapotú infrastruktúra javítása talán segíthetne abban, hogy új gazdasági szereplők jelenjenek meg a térségben. A környező kistelepülések, így Tiszaigar számára is előrelépést jelentene, ha legalább a járási központokban létesülnének új munkahelyek…

Van élet a közmunkán túl?

Hasonlóan a környező településekhez, Tiszaigar sem rendelkezik anyagi erőforrásokkal arra, hogy önerejéből megoldja, vagy akár csak mérsékelje a munkanélküliséget, ­illetve az alacsony béreket, mely az elvándorlás és a település elöregedésének egyik legfőbb oka.

– Az önkormányzat jelenleg a szociális szövetkezet keretein­ belül próbál munkalehetőséget biztosítani a dolgozni akaró­ és tudó lakosok közül néhánynak. Emellett természetesen igyekszünk minél több embert bevonni a közmunkaprogramba – fogalmazott Szilágyi László­ településvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!