szűrés

2017.07.16. 19:00

Mobil EKG-vel ajándékozták meg a Székely falvi lakosokat

Elöregedő, elszigetelt székelyföldi falvakban végeztek szűrővizsgálatokat nemrégiben a Hetényi Géza kórház szakemberei. Nem érkeztek üres kézzel, hiszen mobil EKG-készüléket, a Béres Gyógyszergyár Zrt. gyógyszeradományát, illetve könyveket, játékokat is vittek magukkal.

Székely falvak lakosait szűrték

Évek óta összeszokott és rendkívül lelkes csapat végzi azokat a vizsgálatokat, melyekkel a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet munkatársaival karöltve egyedülálló programot tud lebonyolítani. A kistelepülési szűrővizsgálatokat végző orvosok és egészségügyi dolgozók áldozatos munkájukat önkéntesen végzik. Most újabb székelyföldi falvakban végeztek egészségügyi szűrővizsgálatokat a Hetényi Géza Kórház szakemberei.

A szolnoki orvosokból és asszisztensekből álló csapat Sepsibükkszádon és Mikóújfaluban, Málnáson, Málnásfürdőn és Zalánpatakon dolgozott. Háromszék öt, összesen 4600 főt számláló, Olt menti településének szűrésére került sor a két helyszínen. Az érintett községekben nincs szakorvosi kivizsgálás, így a szűrés a megbetegedések felfedezésével és szükséges kezelések kijelölésével nagyban hozzájárult a lakosság egészségügyi állapotának javításához.

Romániában ráadásul nincs is ilyen típusú szűrővizsgálat, a lakosok a községek távoli elhelyezkedése és anyagi helyzetük miatt nem tudnak eljutni nagyobb városba szakorvosi kivizsgálásra.

– A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat önként vállalt tevékenységként kiemelt hangsúlyt helyez a határon túl élő magyar közösségek támogatására. Több éves hagyomány már, hogy határokon átívelő kezdeményezéssel erdélyi kistelepüléseken élőkhöz is közelebb visszük a színvonalas egészségügyi ellátást – hangsúlyozta kérdésünkre válaszolva Piroska Miklós, a megyei közgyűlés alelnöke.

– Az elmúlt időszakban Hargita és Kovászna megye több településén is végeztek az igények előzetes egyeztetése alapján szemészeti, kardiológiai, belgyógyászati, gyerekgyógyászati, bőrgyógyászati és szájüregi rákszűréses vizsgálatokat a szakemberek, most pedig ismét Kovászna megye nehezen megközelíthető kistelepüléseire juttattuk el a ezt a lehetőséget. Öt kis falu lakóinak egészségügyi vizsgálatára került sor júniusban, a bázis pedig, ahol a szűréseket végezték a Hetényi kórház dolgozói, Mikófalva és Sepsibükkszád volt.

Amint Piroska Miklós hozzátette, a korábbiaknak megfelelően, idén sem érkeztek üres kézzel. Az önkéntes szűrőcsapat vitte a szűréshez kint hiányzó szükséges anyagokat és orvosi eszközöket, valamint ajándék mobil EKG-készüléket, a Béres Gyógyszergyár Zrt. gyógyszeradományát, gyűjtésből származó könyveket és játékokat.

Több ezer vizsgálatot végeztek

Szív- és érrendszeri szűrést, kardiológiai, bőrgyógyászati, gyermekgyógyászati, belgyógyászati, szemészeti és fogászati vizsgálatokra, valamint csontsűrűségmérésre került sor, 830 személyt vizsgáltak meg, összesen 3190 vizsgálatot végeztek. Ez alkalommal nagyobb hangsúlyt fektettek a megelőzésre, ezért felkeresték a helyi iskolákat is, ahol fogászati, mozgásszervi megbetegedésekkel kapcsolatos vizsgálatokra került sor. Újdonságnak számít, hogy idén már neurológiai vizsgálatra is lehetőség nyílt. A vizsgálatokat a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet 17 fős szűrőcsapata végezte (öt orvos, tizenkét szakasszisztens), az egyeztetett igények alapján kijelölt szakterületeken.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!