OKTATÁS

2017.07.18. 17:22

Nagyléptékű beruházásokat terveznek az oktatási intézményekben

Februárban kezdte meg a működését a Jászberényi Tankerületi Központ önálló szervezete. A központ élére márciustól érkezett igazgatóként Zsemberi Zoltán közgazdász végzettségű pedagógus, aki korábban középiskolai tanárként, illetve igazgatóhelyettesként végezte munkáját.

Banka Csaba

A jól működő rendszereket szeretnék fenntartani – mutatott rá Zsemberi Zoltán

Fotó: Banka Csaba

A tankerületet hatékony működésű, a hátrányos helyzetű diákok felzárkózását segítő, fejlett infrastruktúrával rendelkező intézményként képzeli el.

– Amikor márciusban megérkeztem a Jászberényi Tankerületi Központ élére, először még csak kilenc, korábban a Szolnoki Tankerületnél dolgozó munkatárs segítette munkámat, nem volt egyszerű a feladatok ellátása. Mostanra összességében a tankerületet vezető hivatal szervezetében huszonnégyen dolgozunk.

– Végzettségem szerint közgazdász vagyok, és az első pillanattól kezdve a hatékony, gazdaságos működtetés oldaláról közelítem meg az irányítási és munkaszervezési, valamint gazdálkodási feladatok végrehajtását. A tankerület egészének működésében a hatékonyságot tartjuk szem előtt, amihez sok egyéb mellett szükség van az intézmények fejlesztésére.

– Hasonlóan fontos feladatnak tartom az első pillanattól kezdve a hátrányos helyzetben lévő gyermekek – sajnos a térségben sok diáknak kell megküzdenie hátrányos helyzetéből adódó problémákkal – felzárkóztatásának kérdését.

– Mekkora intézményrendszer munkáját koordinálja?

– A Jászberényi és a Jászapáti járás iskoláiról van szó, jelen pillanatban 24 intézményt tartunk fenn az általános iskolától, az alapfokú művészeti iskolán át, a képességfejlesztő általános iskolán keresztül a középiskoláig. Az intézményekbe 6 ezer 700 diák jár, a dolgozói létszám pedig 812 fő. Tankerületünkben idén 3,2 milliárd forintos költségvetésből gazdálkodunk. Elsőre ez egy ijesztően nagy számnak tűnik, de tudni kell, hogy az ország 59 tankerületéből a mienk a kisebbek közé tartozik. Az összeg nyolcvan-nyolcvankét százaléka a személyi jellegű költségeket fedezi, és a maradék tizennyolc-húsz százalék fordítható dologi kiadásra.

– Az elmúlt hónapokat az új tankerületi központ létrehozása, az átállás folyamata határozta meg. Hogyan sikerült ezt végigvinni?

– A kiválás zökkenőmentesen zajlott a Szolnoki Tankerületi Központból. Úgy vélem, sem a diákokat, sem a pedagógusokat, sem a dolgozókat nem érintette hátrányosan a folyamat. Persze, nem volt egyszerű, de sok segítséget kaptunk a szolnoki és a karcagi tankerületektől, valamint a Klebelsberg-központtól, és kiemelkedő szerepe volt a problémamentes átállásban a megalakuláskor itt dolgozott kilenc munkatársunknak.

– Sokrétű feladatról van szó, hiszen teljesen más kihívások jelennek meg azokban az általános iskolákban, ahol nagy az igény az újabb osztályok indítására, viszont nincs férőhely, és egészen mások a feladatok ott, ahol van férőhely, de kevesebb a diák. Olyan megoldásokat kell keresnünk, mellyel mindenki elégedett, tehát a cél, hogy minden intézmény a saját képzési profilja és adottságai szerint jól működjön.

– Említette, hogy nagy szükség van a fejlesztésekre. Történt ebben előrelépés?

– Ezekben a hetekben már megkezdődtek a nyáron esedékes és a következő tanév indításához feltétlenül szükséges felújítási, karbantartási munkálatok. A munka részeként kisebb javításokat hajtunk végre, zajlanak a tisztasági festések, megkezdődött az iskolaudvarok rendbetétele. Több intézményben szükségessé vált a fűtési rendszer javítása, a kazánok cseréje, amit szintén a nyári hónapokban hajtunk végre. Ezekhez a munkákhoz rendelkezésre áll az anyagi fedezet.

– A szükséges karbantartási munkálatok mellet azonban nagyléptékű, több száz millió forint értékű beruházások előkészítése is megtörtént. Azt várjuk, hogy a beadott pályázatok kedvező elbírálásban részesüljenek, és megkezdődhessen a kivitelező munka. Összehangolt munkát végeztünk a pályázatok előkészítése kapcsán az önkormányzatokkal, nagyon jó kapcsolatot alakítottunk ki velük, aminek eredményeként nemcsak a pályázati támogatások összegeit vehetjük majd igénybe, hanem azokat akár önkormányzati forrásokkal is kiegészíthetjük majd.

A jól működő rendszereket szeretnék fenntartani – mutatott rá Zsemberi Zoltán
Fotós: Banka Csaba

 

– A jászberényi Jászsági Apponyi Albert Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában, a Jászapáti Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában, illetve a Jászárokszállási Széchenyi István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában számíthatnak az érintettek félmilliárd forinthoz közelítő iskolafejlesztésre a kö­zeljövőben.

– Ugyanakkor komoly fejlesztések, épületkorszerűsítések, eszközbeszerzések – negyven-, hatvanmillió forint értékben – kezdődnek a jászberényi Lehel Vezér Gimnáziumban, Jánoshidán, a JÁI Petőfi Sándor Általános Iskolai Tagintézményében, valamint Jászkiséren, a Csete Balázs Általános Iskolában is.

– Hogyan jellemezné a napokban lezárt tanévet, milyen erőforrások állnak rendelkezésre a 2017/2018-as, immár teljes tanév előkészítéséhez?

– Rengeteg olyan tanuló van intézményeinkben, akikre büszkék lehetünk, akár tanulmányi versenyeken elért eredményeik, akár sportversenyeken mutatott teljesítményük alapján. A pedagógusok sikeresen készítették fel a diákokat középiskolai vagy épp felsőfokú tanulmányaik megkezdésére.

„Itt szeretném megragadni az alkalmat, és megköszönni az intézmények dolgozóinak az egész éves kitartó munkáját.”

– A tankerület gazdálkodása stabil, nincs kifizetetlen számlánk, lejárt kötelezettségünk, mindezen túl pedig tökéletes a likviditásunk is mind a személyi jellegű kiadások, mind pedig a dologi kiadásokat nézve.

– A szakmai szempontból jól működő rendszereket a továbbiakban is szeretnénk fenntartani, ezen belül kiemelt szerepet szánunk az alapfokú művészetoktatásnak, ami nem csak a zeneoktatást jelenti majd, hanem egyéb művészeti ágak mélyebb megismerésének lehetőségét is szeretnénk megteremteni.

– Mindezen túl nem titkolt célom, hogy a lovassportok bemutatásának és oktatásának lehetőséget teremtsük meg a kistérségben. Ezzel kapcsolatban Jászberényben már megkezdődött az alapok lerakása, szeretnénk továbbvinni a kezdeményezést. Az új tanév előkészítésekor mindenképpen középpontba kerül a már említett fejlesztések kivitelezői szakaszának koordinálása.

– Alapvetően olyan iskolák közösségeként tekintek a Jászberényi Tankerületi Központ intézményeire – és ennek megvalósítása érdekében szeretném végezni munkámat –, ahol minden feltételt adott a színvonalas oktató-nevelő munkához. A tanulók számára, egyéni képességeiknek megfelelően, minden körülmény biztosított az ismeretek elsajátításához, illetve a közép- és felsőfokú továbbtanulás előkészítéséhez. Mindeközben az intézmény lehetőséget kíván teremteni az itt dolgozók szakmai fejlődéséhez is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!