Szolnok

2017.08.09. 17:30

Ezért fontos, hogy az utcán sétáltatott kutya jól szocializált legyen

A kutyával való helyes kommunikáció és a kölcsönös bizalom kialakítása, mindez elengedhetetlen feltétele a felelős állattartásnak – vallja a Szolnoki­ ­Kutyaiskola. Hogy ez minél fiatalabb korban berögződjön, ezért szerveztek kifejezetten gyermekeknek ötnapos tábort az iskola telephelyén.

– Körbe-körbe sétálunk…ez az!

A pórázon sétáltatást gyakorolják gyermekek és kutyák a Szolnoki Kutyaiskolában. Egyelőre az első nap, még nem mindig egyértelmű, ki sétáltat kit.

– Rántsd meg a pórázát egy kicsit, ne hagyd, hogy húzzon! – szól a tanács két szőke kislánynak, miközben egy közepes testű vizslát próbálnak féken tartani. Az elkerített karámban 43 gyermek és körülbelül ugyanennyi kutya tartózkodik.

A kutyaiskolában nem az idomítás a cél, hanem a bizalom megteremtése a gazda­, és a kutya között.

– Feltett célunk, hogy a résztvevőket megtanítsuk kommunikálni, mivel nem egy nyelvet beszélünk – ­mondja a Szolnoki­ ­Kutyaiskola ­vezetője, Szűcs Andrea.

– Nagyon fontos, hogy a különböző testbeszédeket, és a meg nem értésből adódó esetleges problémákat tudjuk kezelni, és ezt megpróbáljuk megtanítani a gyerekeknek. Ha ugyanis nincs kutya és gazdi között bizalom, akkor soha nem alakulhat ki megfelelő kapcsolat.

– Elengedhetetlen hogy az utcán sétáltatott kutya jól szocializált legyen. Ismerje a pórázszabályt, vagyis, hogy azt soha nem ­húzhatja ki a gazdája kezéből, nem rohanhat el külső inger hatására, ez akár lehet egy vad, macska, vagy másik kutya is – teszi hozzá a szakember.

Ezt tanulják meg a tábor végére a gazdák és kutyusaik, de az állatok képesek lesznek úgynevezett kutyaovis akadályok leküzdésére is, különböző magasságú, mélységű akadályokra, de akár sötét ­helyre is megtanulnak bemenni, átkúszni, vagyis, megbízni a gazdájukban extrém helyzetekben is. A megszerzett tudást az utolsó napon, a záróvizsgán mutatják be a részt­vevők.

M. R. E.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!