SZOLNOK

2017.08.03. 14:29

Háromszáz településsel mérkőzik meg Szolnok a „virágos” versenyen

Ahogy szinte minden évben, idén is indult a város az ország legnagyobb környezetszépítő versenyén. A Virágos Magyarország nevű megmérettetést 1994-ben indították útjára, azóta több száz település jelentkezett erre az eseményre.

Minden évben virágba borulnak a szolnoki közterek

Fotó: Csabai István

– Szolnok régóta részt vesz ebben az akcióban, az elmúlt években komoly díjakat sikerült megnyerni – mondta honlapunknak Boros Zoltán, városi főkertész.

Minden évben virágba borulnak a szolnoki közterek
Fotós: Csabai István

– 2011-ben értük el a legnagyobb sikert, akkor a régió legmagasabb díját, az Arany-Rózsa díjat nyertük el. Ahogy évek óta mindig, idén is negyvenezer virágpalántát ültettünk ki, illetve hatszáz csüngőedényt helyeztünk ki a közvilágítási oszlopokra, tavaly a Zagyva híd díszítése volt egy új elem, amivel a város gazdagodott.

A város igyekszik minden évben valamilyen különlegességgel szolgálni, idén például díszbazsalikomot és díszpaprikát ültettek ki, és olyan növényeket is, amelyek évelők, de egynyári kiültetésre is alkalmasak.

– Örömmel jöttünk Szolnokra, mert azok a fejlesztések amik megvalósultak, illetve amelyeket itt látunk, mindenképpen egy pozitív képet mutatnak – mondta el honlapunknak az épp a megyeszékhelyen zsűriző Ferenczy Tamás, a Virágos Magyarország verseny Észak-magyarország régiójának vezetője.

– A verseny részeként nemcsak az egynyári növények kiültetését vizsgáljuk és pontozzuk, figyeljük az oktatási intézményekben folyó környezettudatos nevelést és a hulladékgazdálkodást is, továbbá nem elhanyagolható a turisztikai vonzerő, az adott lehetőségek kihasználása sem – tette hozzá a szakember. A Virágos Magyarország verseny 2017-ben megújult, ugyanis csatlakozott az ENSZ fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évéhez, a fő vizsgálati szempont ezért a fenntarthatóság.

Idén a magyar településeknek körülbelül tíz százaléka nevezett, vagyis több mint háromszáz település. Csak az Észak-magyarország régióban, amelybe Szolnok, Heves és Nógrád megye tartozik, 42 település indult. A zsűrizés július elején kezdődött, és augusztus­ végéig tart. Az eredményhirdetés szeptemberben várható, a győztes képviseli majd hazánkat az európai versenyen.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!