SZOLNOK/NAGYVÁRAD

2017.08.28. 11:30

A világon egyedülálló koncertet mutatnak be

Különleges, eddig még soha nem látott vállalkozásba fogott a szolnoki Osztrovszki Ildikó­ zöldségfaragó és a nagyváradi Thurzó Zoltán zongoraművész: láthatóvá, sőt, kézzel foghatóvá teszik a ­zenét.

Osztrovszki Ildikó és Thurzó Zoltán Szolnokon már tartott közös próbá

Fotó: Fodor Orsolya

Thurzó Zoltán zongoraművész október 13-án egy nagyszabású koncerttel lép fel Nagyváradon. Miközben ő zenél, a szolnoki hölgy a színpadon „megfaragja a zenét”.

Szó szerint kell érteni: a zene hangulata és ritmusa adja az ihletet, mit készítsen. Tizennégy vagy tizenöt darab csendül fel a koncert alatt, mindösszesen hetven percben.

Ildi természetesen hallotta már az októberi koncert zenéit, melyet egy szolnoki látogatáskor mutatott meg ­neki a zongoraművész.

– Izgulok. Legalább annyira, mint az olimpia előtt – árulja el nagyot sóhajtva Osztrovszki Ildikó olimpiai ezüstérmes ételszobrászunk.

„Olyan kísérletbe fogtunk Zolival, mely számomra hatalmas kihívás”

– folytatja, majd elmagyarázza, mi is pontosan a vállalkozásuk lényege.

– Thurzó Zoltán zongoraművész október 13-án egy nagyszabású koncerttel lép fel Nagyváradon. Miközben ő zenél, én a színpadon „megfaragom a zenét”. Szó szerint kell érteni: a zene hangulata és ritmusa adja az ihletet, mit faragjak.

– Tizennégy vagy tizenöt darab csendül fel a koncert alatt, mindösszesen hetven percben. Ennyi időm lesz a munkára, nem több.

– Másodpercre kell faragnom, ami borzasztóan nehéz, a tavalyi gasztronómiai olimpián is csak pár versenyző vállalkozott az időre történő munkára.

Ildi természetesen hallotta már az októberi koncert zenéit, melyet egy szolnoki látogatáskor mutatott meg neki a zongoraművész.

Osztrovszki Ildikó és Thurzó Zoltán Szolnokon már tartott közös próbá
Fotós: Fodor Orsolya

Ahogy mondta zöldségfaragónk, felállt a szőr a karján, olyan gyönyörűnek találta a darabokat. A zenéről egyébként sokat mesélt Zoli Ildikónak, hogy biztosan értse.

– Miközben hallgattam a zongoraszót, szépen lassan elkezdtem „látni” is.

– Ezeket a képeket jól elraktároztam az agyamban, hogy később fel tudjam azt idézni. Otthon aztán elkezdtem faragni. Sokat, nagyon sokat kell gyakorolnom ahhoz, hogy majd a helyszínen, a koncert közben élőben tudjam láthatóvá tenni a nézőknek, hallgatóknak a zene keltette gondolataimat.

– Egy hatalmas vásznon leszek majd kivetítve, vélhetően mindenki azt figyeli majd, hogyan dolgozom. Nem hibázhatok!

Osztrovszki Ildikó már készül a Thurzó Zoltánnal közös, ezúttal igazán különleges koncertre
Fotós: Fodor Orsolya

Zoli hozzáfűzi, ilyen különleges koncertre még soha, senki nem vállalkozott, bár, homokszórással már kísérleteztek korábban.

– Gyakorlatilag ez egy érdekes műhelymunka lesz, melybe a közönség betekintést nyerhet. Én a zene segítségével keltek életre hangulatokat, történéseket, cselekményeket, Ildikó ezt faragja meg.

„Így válik a megfoghatatlan zene kézzelfogható, maradandó művé, és így lehet a különböző művészeti ágat összegyúrni”

Kiderül, Ildi görögdinnyével szeretne majd dolgozni, kérdés, októberben talál-e faragásra alkalmasat. Ha nem, kisebb méretű tökkel próbálkozik. A koncertig még van idő mindezt eldönteni. Reméli, Nagyváradon minden tökéletes lesz.

– Amennyiben önök, Jász-Nagykun-Szolnok megyeiek is érdeklődnek e vállalkozás iránt, természetesen itt is bemutatjuk a „látható” koncertet, mely a világon valóban egyedülálló – bólogat Thurzó Zoltán.

A kolbász hozta őket össze

Kíváncsiak voltunk, vajon egy nagyváradi klasszikus zongorista és egy szolnoki zöldségfaragó hogyan talál egymásra. Thurzó Zoltán nagyot nevet, amikor neki szögezzük a kérdést, és csak annyit mond, a kolbásznak lehet köszönni mindezt.

Egészen pontosan egy kolbászfesztiválnak, melyet pár hónappal ezelőtt Martfűn szerveztek. Ide egy bemutatóra hívták Ildikót, ő tehát dolgozott, kézügyességével lenyűgözte a látogatókat. És Zolit is, aki mint érdeklődő vendég látogatott el megyénkbe.

Itt csodálkozott rá zöldségfaragónk kézügyességére. A közös munka ötlete ott, a kolbászfesztiválon született meg.

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!