SZOLNOK

2017.09.27. 10:15

A folyóról cseréltek eszmét a szakemberek és politikusok Szolnokon

Rendhagyó helyszínen, a Reptár épületében tartotta tegnapi kihelyezett ülését az országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága.

A tanácskozás résztvevőinek egy csoportja

Fotó: Mészáros János

A helyszínt a városunk életét meghatározó Tiszával kapcsolatos kérdések megvitatása adta. A bizottság részéről ­Sallai R. Benedek, a bizottság elnöke (LMP), Bencsik János alelnök, (Fidesz), továbbá Varga Gábor (Fidesz) és Heringer Anita (MSZP) bizottsági tagok vettek részt.

Városunkat ­Szalay Ferenc polgármester képviselte, aki a házigazdai köszöntőn kívül a város és folyója kapcsolatáról érdemben is hozzászólt a konferencián elhangzottakhoz. Bemutatta a tanácskozás helyszínét, a RepTárat, majd a Tiszával kapcsolatban tájékoztatta a bizottsági tagokat és szakembereket a folyó Szolnok ivóvízellátásában betöltött szerepéről.

Az előadók áttekintették a Tiszával kapcsolatos kérdéseket, melyek a folyóparti lakosság mindennapi életkörülményei mellett az itteni élővilágról, annak gazdasági szerepéről, a táj- és vízgazdálkodás jelenéről és jövőbeli feladatairól szóltak.

A tanácskozás résztvevőinek egy csoportja
Fotós: Mészáros János

Dr. Csatári Bálint geográfus a társadalmi viszonyok alakulásáról, dr. Lengyel Szabolcs tudományos tanácsadó a folyó menti biodiverzitás változásairól, dr. Czédli ­Herta docens a folyó vízminőségének alakulásáról, dr. ­Dévai György professzor a folyó holtmedreiről, Füstös Gábor halgazda­sági szakértő a folyó halgazdálkodásáról.

Balogh Péter ­geográfus pedig a tájgazdálkodásról, ­Egri Sándor a Tisza érdekében ­született kezdeményezésekről, ­Lovas Attila Kötivízig-­igazgató a vízgazdálkodási fejlesztésekről, Schmidt András­ a Föld­művelésügyi Minisztérium képviselőjeként a folyó természeti­ értékeiről tartott előadást.

Sz. I.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!