TISZAFÜRED

2017.09.15. 06:50

Ha ezt a könyvet magával viszi a horgászatra, mindig tudja majd, milyen halat fogott

Mit fogtam? Ez a kérdés bizony­ gyakran ­felmerülhet a horgászokban.

Dr. Harka Ákos az új kiadvánnyal. Horgászoknak készült, szakemberek dolgoztak rajta

Fotó: Hartai Gergely

Vizeink élővilága rendkívül gazdag, a legtapasztaltabb ­pecások sem ismerik fel néhány ismertetőjel­ alapján ­minden halfajunkat. Ebben segít dr. Harka Ákos és dr. Wilhelm Sándor legújabb könyve, melyet a napokban mutattak be.

Ellenáll a környezeti viszontagságoknak, és könnyen elfér a horgászmellény zsebében. Hiánypótló kiadványt készített a közismert haltani kutató, aki szerzőtársával, és a fotók egy részét készítő Sallai Zoltánnal elénk tárja azokat a halfajokat, melyek fogására a hazai vizekben számítani lehet.

A Magyar Haltani Társaság évek óta segíti a tanácstalan horgászokat, sokan keresik fel őket azzal kapcsolatban, hogy segítsenek azonosítani egy-egy kifogott halat. A társaság honlapján régóta működő „Mit fogtam?” menüpont a most megjelenő halhatározó egyik előzménye.

– Úgy gondoltam, hasznos lenne egy ilyen zsebkönyv, mert az elmúlt években tapasztaltuk, hogy milyen sok horgász keres meg minket a segítségünket kérve – ­kezdte Harka Ákos, a társaság elnöke.

– Vannak olyanok, akik nem mozognak otthonosan a digitális világban, így az internet segítségével nem tudnak hozzánk fordulni. Elsősorban nekik jelenthet segítséget ez a zsebkönyv – folytatta.

A kiadvány szerkesztésénél kiemelt figyelmet fordítottak arra, hogy elférjen a horgászmellény zsebében és könnyen kezelhető legyen. Éppen ezért vizes kézzel is lapozható, a kivitelezésnél gyakorlati szempontokat vettek figyelembe, mondhatni: kifejezetten terepre készült.

– A könyv szerkezete is ezt a célt tükrözi. Kevés szöveg van benne, csak amennyire feltétlenül szükség van, a hangsúlyt az illusztrációkra és az azonosítás gördülékenységére, egyszerűségére fektettük – magyarázta a tiszafüredi haltani kutató.

– A kifogott halak azonosítása könnyű a zsebkönyv segítségével. Külalak szerint csoportosítva a halfajokat, külön színkóddal jelöltük a hasonlókat. Felismerésüket valósághű ábrák segítik – mutatta a saját készítésű grafikákat.

Dr. Harka Ákos az új kiadvánnyal. Horgászoknak készült, szakemberek dolgoztak rajta
Fotós: Ujvári László

A zsebkönyv kiadását és terjesztését a Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztálya finanszírozta. A kötet nem kerül kereskedelmi forgalomba, hanem a minisztériumon és annak stratégiai partnerein keresztül juttatják el a célközönséghez.

– A kötetet az idei budapesti Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásáron mutatják be ­szeptember 20–24. között. A zsebkönyvből a kilátogatók ingyenes példányt kaphatnak – mondta honlapunknak Udvari Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium Horgászati és Halgazdálkodási Főosztályának vezetője.

Hamarosan, október ­elején indul a Magyar Haltani Társaság már hagyományosnak mondható ­kezdeményezése, az Év Hala szavazás. Ezzel kapcsolatban Harka Ákos úgy fogalmazott: már megvannak a jelöltek, de kilétük még nem publikus.

Annyi biztos, hogy két horgászható és egy védett faj közül lehet majd választani.

Ujvári László

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!