SZOLNOK

2017.09.06. 11:27

Körömvirágos tészta, különleges vállkendők – megmutatták a közmunkások, mivel is foglalkoznak

Harmadik alkalommal nyílhatott közfoglalkoztatási kiállítás a megyeszékhelyen, melyen szép számmal képviseltették magukat a térségi települések. A tegnapi kavalkádban valóságos piaccá változott a Kossuth tér, ahol bőven volt lehetőség bemutatni a hamisítatlan jászkunsági különlegességeket.

Hartai Gergely

– Hat éve indultak az első kistérségi Startmunka-mintaprogramok, amelyekben a kezdetekkor a halmozottan hátrányos helyzetű kistérségek települései vehettek részt, később azonban lehetőség nyílt a hátrányos helyzetű települések bekapcsolódására is – nyitotta az eseményt gondolataival dr. Kállai Mária megyei kormánymegbízott, majd az eddigi eredményeknek is hangot adott:

– A közfoglalkoztatottak száma az elmúlt évhez viszonyítva országosan ötvenezer fővel csökkent. Az adatok pedig azt mutatják, egyre többen találják meg helyüket a nyílt munkaerőpiacon – emelte ki, s elmondta azt is:

– A települések a mezőgazdasági és helyi sajátosságokra épülő programokban megtermelt javakat széles körben, például közétkeztetésben, szociális juttatásként felhasználják, így semmi sem vész kárba.

A rendezvényen dr. Hoffmann Imre helyettes államtitkár a közfoglalkoztatásban dolgozók és a községek szerepét méltatta.

Az árubemutatót látványos néptáncelőadás is színesítette. Képünkön a tiszaörsi táncosok láthatók
Fotós: Csabai István

– A Belügyminisztérium 2011-ben vette át a közfoglalkoztatást – taglalta, s hozzátette, akkoriban olyan értékteremtő és hasznos tevékenységek indítását tűzték ki célul, melyek a bennük munkát vállalók javát szolgálják.

– Hosszú távú célként pedig a programokban dolgozók továbblépését és piaci szerepvállalását határozták meg.

Megtudtuk,

megyénkben ötvenhét település részvételével valósul meg a járási Startmunka-program, s idén harminckét kiállító mutathatta be, mivel is foglalkoznak a megyei közmunkások.

Nyeste Imréné és kollégái Tiszafüredről érkeztek a szolnoki programra.

– Tésztaüzemünkben tizenhárom közfoglalkoztatott dolgozik, az ő kezük munkáját dicsérik a standon kiállított tészták – tekintett a mutatós helyi termékek felé a csoportvezető, aki csapatával különleges tésztákat hozott magával:

– Körömvirágos, paprikás, céklás, bazsalikomos és köményes – sorolta a specialitásokat, s jó házigazda lévén néhány konyhai ötletet is megosztott.

„A csokis metéltünket tejsodóhoz ajánlanám, de számos tésztafélénk sajtöntetekhez kiváló, és persze az elmaradhatatlan zöldséglevesekhez és húslevesekhez is tudunk hozzáillőt javasolni”

– mesélte a gasztroötleteket a hölgy.

– Két asztallal is érkeztünk erre az alkalomra… – vette át a szót Fejes-Varga Ildikó, aki a tiszatenyői önkormányzat munkatársaként képviselhette a helyi remekeket.

– A savanyítóüzemünkben készült savanyúságok mellett szövőüzemünk szép darabjait tárjuk az érdeklődők elé – sandított egy csodálatos pamutszőnyeg felé. – Minden kézzel készül, saját szövőszékeinkkel – büszkélkedett.

A jásziványi Mihályiné Balla Zseraldina fűszerpaprikát, naposcsibét és hímzett kendőket mutatott be a látogatóknak.

„Kis falu vagyunk, a hímzés és a paprikaművelés pedig rendkívüli módon a hagyományaink részét képezik.”

– A különleges vállkendők készítése is ezen hagyományainkat gyarapítják – mondta el a népi dallamok közepette a hölgy, aki örül, hogy részese lehet a nem mindennapi vásári forgatagnak.

A programon egyébként kóstolási lehetőség is várta a különlegességek iránt érdeklődőket.

 

 Az eddig elért eredményekről is tájékoztattak

– Épült mentőállomás, tűzoltóállomás, de önkéntes tűzoltók képzése is elindult a foglalkoztatás keretein belül – taglalta a legkiemelkedőbb érdemeket dr. Bene Ildikó országgyűlési képviselő, aki hangot adott annak is, a kezdeményezések egyik fontos értéke, hogy előtérbe került a közösségek szerepe. A közfoglalkoztatás számadatairól a képviselő közölte: – Vállalt cél, hogy a programok hatvan százaléka az értékteremtő, munkahelyteremtő és gazdaságélénkítő beruházások mentén zajlik – emlékeztetett.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!