BALESET-MEGELŐZÉS

2017.09.28. 18:43

Ősszel is közlekedjen biztonságosan! – jó tanácsok a rendőrségtől

A megváltozott időjárás új vezetési technikát és nagyobb körültekintést igényel.

Forrás: police.hu

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatóval és hat jó tanáccsal hívja fel a figyelmet az óvatos közlekedésre.

A megváltozott közlekedési környezet váratlan helyzetek elé állíthatja a járművezetőket, éppen ezért időben fel kell készülni arra, hogy a nyári időszakban megszokott vezetési rutinok helyett, más látásmódot, vezetési stílust/technikát kell alkalmazni.

A változatos időjárás teremtette helyzetek is megkövetelik, hogy a vezetési szokásokban és a vezetési stílusban az előrelátásé, az óvatosságé és a biztonságé legyen a főszerep, amellett, hogy kellő előzékenységet, toleranciát is kell tanúsítani más közlekedőkkel szemben!

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Baleset-megelőzési Bizottság az alábbiakra hívja fel a közlekedők figyelmét:

– Őszi időszakban a hidakon, felüljárókon és erdősávval védett útszakaszokon fokozottabban számolni kell az úttest csúszóságával. A száraz útszakaszról a vizes szakaszra való ráfutás ismertető jelei lehetnek az úttest felületének színváltozása, illetve a kerekek gördülése által okozott hanghatás növekedése.

– A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek.

– A légzsák nem helyettesíti a biztonsági övet! A légzsákot az üléshez biztonsági övvel rögzített emberekre tervezték. Ütközés esetén a tehetetlenségi erő miatt előre csapódó testet az ellenkező irányból nagy erővel berobbanó légzsák nem védi meg, sőt további sérüléseket okozhat.

– Esőben a járművezető által belátott távolság csökken. A levegő kevésbé átlátható a páratartalom miatt. A járművek körvonalai elmosódnak, a valóságosnál távolibbnak látszanak. – A közlekedő járművek távolságát sokan túl-, sebességét viszont alulbecsülik.

– Egyes utakon számítani kell arra, hogy az esővel együtt megjelenhetnek állati erővel vont járművek, mezőgazdasági gépek. Az említett járművek által felhordott sár csúszóssá teheti az utakat!

Forrás: police.hu

Kérjük, fogadják meg alábbi tanácsainkat:

– Alaposan vizsgáltassa át járművének műszaki állapotát!

– Ellenőrizzék a gépkocsi fűtőberendezéseinek működését!

– A nyári gumiköpenyek tapadási tulajdonságai hideg időjárási viszonyok között jelentős mértékben csökkennek.

– Ne használjon 4 mm-nél kisebb mintázat mélységű gumiabroncsot!

– Fordítson különös figyelmet a gumiabroncsok levegőnyomására!

– Semmit ne csináljon hirtelen! Haladás során az autó stabilitása jeges útszakaszra való ráfutáskor váratlanul megváltozik. Ebben az esetben minden hirtelen mozdulat a kormányon, féken, gázon tragédiához vezethet. Gázlevétellel és motorfékkel csökkentse a sebességet!

Forrás: police.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!