SZOLNOK

2017.10.13. 10:12

Amatőr családkutatókat és szakértőket vártak Szolnokra

Népes hallgatóság részvételével vette kezdetét csütörtökön az Aba-Novák Agórában a II. Országos Családtörténeti Konferencia, amelyen amatőr és profi családkutatók, illetve levéltárosok értékes tapasztalataival gazdagodhattak a jelenlévők. Az eseményen az előadások mellett csoportos beszélgetésekre is sor került.

Meglepően sokan érdeklődtek a családkutatást taglaló konferenciáért

Fotó: Mészáros János

– Programunk fő célja a családkutatás társadalmi elismertetésének erősítése, a kapcsolatépítés és a fiatalabb korosztály kutatásba történő bevonása – foglalta össze a program küldetését a rendezvény nyitányában Szabóné Maslowski Madlen, a szolnoki levéltár munkatársa, aki arra is kitért, a témával foglalkozók kapcsolatépítésének elősegítése is a rangos rendezvény fontos célkitűzése.

A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület, az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ, a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Levéltár és a Neumann János Egyetem közös rendezvényén több neves szakértő mellett dr. Szabó Csabát, a Magyar Nemzeti Levéltár főigazgatóját is vendégül látta a megyeszékhely szakmai eseménye.

– Magyarországon a családhoz való kötődés a legerősebb, ezért rendkívül fontos a család történetének feltérképezése – emelte ki a főigazgató.

– A legfrissebb kutatási adatok szerint a levéltárakban folyó kutatások egyharmada a családkutatásokhoz kapcsolható – emlékeztetett a szakember.

Csicsman György, a szolnoki családkutatók klubjának tagja már 1960 óta érdeklődik a téma iránt.

Meglepően sokan érdeklődtek a családkutatást taglaló konferenciáért
Fotós: Mészáros János

– Főként az online kutatásról hallottakat szeretném a gyakorlatban hasznosítani – mondta az előadások szünetében a kutató.

– Szeretnék az adatgyűjtések révén a Felvidékre is eljutni, ahonnan a családomat eredeztetem – mesélte a tag, aki anyai ágon az 1600-as évekig jutott már el famíliája történetében.

A konferencián egyébként az internetes kutatás aktualitásai mellett az amatőr családkutatók legnépszerűbb témáiról is képet kaphattak az érdeklődők.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!