JÁSZKUNSÁG

2017.10.30. 17:26

Fokozottabb a rendőri jelenlét a temetőnél, így előzik meg a lopásokat és kegyeletsértéseket

Fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatunk a napokban a temetők­ környékén, melynek célja,­ hogy a mindenszentek és ­halottak napja valóban a megemlékezésről szóljon, és ne váljunk közben bűncselekmény áldozatává.

A polgárőrség tagjai és a városőrök felügyelik a gépkocsikat, és szórólapokat tesznek a parkoló autókra

Fotó: Mészáros János

– Mindenszentek és halottak napja alkalmából mindenki elhunyt hozzátar­tozója emléke előtt tiszteleg. A kegyelet lerovása közben azonban hajlamosabbak vagyunk a figyelmetlenségre és arra, hogy őrizetlenül hagyjuk táskáinkat, értéktárgyainkat a sírokon, illetve azok környékén.

A tolvajok sajnos az ilyesmit elég hamar kiszúrják, és ki is használják a kínálkozó alkalmakat – mondta el honlapunknak Szabó Zita­, a Jász-Nagykun-Szolnok ­Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője.

– A korábbi évek tapasztalatai azt mutatják, ebben az időszakban előfordulnak ilyen típusú bűncselekmények.

– Ezek megakadályozása érdekében – az előző évekhez hasonlóan – idén is a rendőrök, a közterület-felügyelőkkel, a városőrökkel és a polgárőrséggel közösen, rendszeresen és visszatérően ellenőrzik a temetők környékét. Ezen utak alkalmával pedig szórólapokkal hívják fel a sírkertekbe látogatók figyelmét arra, hogyan kerülhetik el, hogy bűncselekmény áldozatává váljanak – fejtette ki a szóvivő.

Szabó Zita mindezeken túl arra is felhívta a figyelmet, hogy ezekben a napokban jelentős mértékben megnövekszik a forgalom, ezért fokozottabb rendőri jelenlétre számíthatnak a közlekedők a közutakon, valamint a temetők környékén.

– Sokan jöhetnek más településekről, más megyékből, akik hosszabb útra indulnak és olyan településre érkeznek, ahol nem ismerik a forgalmi rendet, és nem tudják, hol találhatóak esetleg a kialakított, ideiglenes parkolóhelyek, így tétovázás is előfordulhat.

A sírok között járőröző rendőrök és közterület-felügyelők szórólapokat osztanak a temetőbe látogatóknak
Fotós: Mészáros János

– Ezért is kérjük, hogy mindenki türelmesen, toleránsan, empatikusan és kulturáltan közlekedjen.

– A rendőri jelenlét pedig elsősorban arra szolgál, hogy segítsük a forgalom folyamatosságát, valamint a biztonságos közlekedést.

Lényeges, hogy amennyiben szükséges, felvilágosítással segítsük a közlekedőket vagy a megfelelő parkolóhelyre irányítsuk a járműveket – hangsúlyozta a megyei rendőr-főkapitányság sajtószó­vivője.

– Az ilyenkor zsúfolt temetőkben minden évben előfordulnak virág- és koszorúlopások, táskaelemelések, a parkolókban pedig autófeltörések – mutatott rá Bódi Andor, a Szolnok Városi Polgárőrség elnöke.

– Előfordult, hogy a jármű ablakát betörték, így vitték el az értékeket.

– De volt olyan is, hogy maga a tulajdonos felejtette el becsukni az autót, vagy felhúzni az ablakot – idézte fel a korábbi évek tapasztalatait az elnök.

A polgárőrség tagjai és a városőrök felügyelik a gépkocsikat, és szórólapokat tesznek a parkoló autókra
Fotós: Mészáros János

– A polgárőrök ezért ebben az esztendőben is kiemelten kezelik ezt az időszakot, így most is reggeltől estig járőröznek a sírkertekben, összesen nyolcan.

– Emellett pedig külön embereket állítanak a közelben parkoló autókhoz is, tudtuk meg a Szolnok Város Polgárőrség elnökétől.

Legyünk óvatosak!

Fokozott óvatosságra kéri a temetőbe látogatókat Bódi Andor, a Szolnok Városi ­Polgárőrség elnöke.

– Ne hagyjanak a síron táskákat, amikor például elmennek vízért, és eleve ne vigyenek magukkal nagyobb értékeket, csak ami feltétlenül szükséges, ugyanis ilyenkor rablás is előfordult már.

– A gépkocsikban ne hagyjanak az ülésen táskákat, telefonokat, mert ezzel gyakorlatilag felkínálják az értékeket azoknak, akik az autófeltörésekre specializálódtak – figyelmeztet a polgárőr.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!