ABONY

2017.10.01. 06:58

Elképesztő történet: Kijevben szolgált az abonyi katona az atomrobbanáskor

Máig sokakban élő szerencsétlenség az 1986 áprilisának végén Csernobilban történt atomkatasztrófa, amelyről csak keveseknek vannak személyes tapasztalatai térségünkben. Az abonyi Végvári József Kijevben szolgált a tragédia idején. A hetvenöt éves veterán katona és felesége honlapunknak mesélt elképesztő élmé­nyeikről.

Józsi bácsi ma a repülés szerelmese, ritkán mesél kijevi emlékeiről

Fotó: Hartai Gergely

– A robbanás idején csoportommal együtt éppen buszon ültem, hogy a kijevi pályaudvarról Magyarországra folytassuk utunkat. Akkor egy ideig semmit sem érzékeltünk az eseményekből, teljes csend honolt a kijevi éjszakában... – avatott be a nyugalmazott ejtőernyős, akit a csernobili katasztrófa idején katonai feladatok ellátása céljából vezényeltek az ukrán fővárosba.

– Csupán néhány napig tartózkodtunk Magyarországon, május harmadikán azonban vissza kellett térnünk a nagyvárosba – folytatta az egykori veterán, akinek a katasztrófához kötődő első különös élménye, hogy egy szinte teljesen kiürült vasútállomásra érkezett.

– Se egy gyerek, se fiatalok, ez volt az első furcsaság, ami fogadott engem és katonatársaimat. Mint kiderült, minden általános iskolást és óvodást evakuáltak a környékről – taglalta Józsi bácsi, majd szavaiba a feleség, Klárika vágott közbe.

– Megdöbbentő volt, hogy a tizennyolc év alattiak közül egy lelket sem lehetett látni az utcákon. Délre, a Fekete-tenger partjára vittek többeket.

„Nyomasztó élmény volt, de az élet ment tovább, az emberek arcán nem látszott félelem”

– idézte fel az eseményeket a hölgy.

– Óránként jöttek hozzánk, katonákhoz a vegyvédelmi szakemberek, és folyamatosan mérték a sugárzást – vette át a szót ismét Józsi bácsi, s hozzáfűzte, magas értékeket állapítottak meg.

A robbanással felszabadult porszerű, sugárzó anyag miatt a maroknyi magyar katonai misszió tagjait is előírások betartására kötelezték.

– A gyakorlótéren megszabták, hogy csak betonúton lehet járni, fűre semmi esetre sem léphetünk, cipőinket pedig rendre vegyvédelmi folyadékkal kellett lemosni – részletezte.

Nem várhatott a járművek és a lakóépületek tisztítása sem, hiszen a sugárzó anyag hamar elérte a környéket.

Józsi bácsi ma a repülés szerelmese, ritkán mesél kijevi emlékeiről
Fotós: Hartai Gergely

– Locsolóautók járták a város forgalmas helyszíneit, s vízzel lőtték a házfalakat, hogy a robbanás után felszabadult radioaktív porszerű anyagot lemossák az épületekről. A járókelőknek nem volt könnyű dolguk az utcán, mivel előfordult, hogy egy-egy vízsugár elől az üzletekbe kellett szaladniuk – mesélte a házaspár, s tovább szőtték elképesztő történetüket:

– Éppen akkoriban virágzott a hársfa is, melynek virágát sokan használták fel a környékbeliek közül. A katasztrófa hírére azonban táblákkal tiltották egyes növények felhasználását, a piacokon emellett sugárzásmérővel ellenőrizték, fogyasztható-e a zöldség vagy a gyümölcs.

– Óriási ellenőrzések indultak el, s mindeközben egyáltalán nem a hisztéria jellemezte az eseményeket, hanem az ott élők rendkívüli fegyelmezettsége, amelyet egész idő alatt tanúsítottak – árulták el.

– Emlékszem, Podol városrész piacára jártam. A szerencsétlenség után minden árura rá volt írva a beazonosíthatóság miatt, hogy pontosan honnan is származik. Ami a katasztrófa környékéről érkezett, azt azonnal megsemmisítették – emlékezett a katona.

– A legmegdöbbentőbb talán a korai érzés volt, hogy a kezdetekkor senki sem gondolt arra, nagy sugárdózist kaphatunk.

„Nem volt pánik, teljesen másként éltük meg az eseményeket ott, mint az emberek idehaza.”

– Azt hiszem, Magyarországon a katasztrófa híre sokkal nagyobb pánikot keltett, mint Kijev környékén. Megdöbbenést érzékeltünk, de semmi mást – tudtuk meg Klárikától.

Egy hétre kiutazott hozzá

Józsi bácsi a katasztrófát követően hívta meg Kijevbe feleségét.

– Azt mondták neki a munkatársai, „meg vagy őrülve, ha arra a környékre mész”, de mindezek ellenére egy hétre kijött hozzám – beszélt párja kiutazásáról az egykori ejtőernyős.

– Az elsők között láthattuk Klárikával a televízió képernyőjén, hogyan épül a sugárzó erőműre a betonszarkofág, hogy másodpercekig(!), éles váltásokban dolgoztak a monstrumépítést segítő katonák.

– Amíg mi a képeket néztük, addig Magyarországon csak kevesen tudtak arról, milyen összehangolt munka is folyik Kijevtől alig több mint száz kilométerre – összegezték a borzongató, évtizedes eseménysorokat.

Hartai Gergely

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!