Szolnok

2017.10.02. 13:56

Modernizálással csábítanák a szolnoki múzeumba a fiatalokat

Mintegy húsz évvel ezelőtt kerültek be a szolnoki Damjanich János Múzeumba a jelenleg is megcsodálható állandó tárlatok.

Hamarosan megkezdődnek a felújítások a múzeumban, mondja dr. Tárnoki Judit, az intézmény régészeti osztályvezetője

Fotó: Fodor Orsolya

Most azonban, a Kubinyi Ágoston Program pályázatának köszönhetően, tizenhat és fél millió forintból kezdhetnek neki a régészeti kiállítótér megújításának.

– Itt, ahol a Kaposvári Gyula-emléktábla található, nyitunk egy ajtót, és kialakítunk egy fogadócsarnokot, ahol pénztár, ruhatár és egy múzeumi ajándékbolt kap helyet – mutatja dr. Horváth László, a múzeum igazgatója.

– Így körülbelül 25 négyzetméterrel csökken a régészeti kiállítás jelenlegi mérete, de úgy gondolom, egyszerűbb, modernebb lesz majd a múzeum működése. Mindezt pedig úgy próbáljuk elvégezni, hogy közben ne szűnjön meg a régészeti tárlat – magyarázza az intézmény vezetője, majd hozzáteszi, az eltelt időszak alatt a parketta, a festés, a feliratok elhasználódtak.

– A felújítás másik oka, hogy a kilencvenes években még csak nem is léteztek azok az elektronikus berendezések, amelyek nélkül a 21. században a fiatalok csalódottan távoznak a múzeumból.

– Reméljük, hogy a változással az ő érdeklődésüket is felkelthetjük. Emellett a kilencvenes években az energiatakarékosság sem volt szempont, így olyan világítást és olyan rossz hatékonyságú fűtésrendszert építettek ki, melyek felújítása megtakarítást is jelentene számunkra – sorolja tovább az okokat az igazgató.

A képtárat már 2014 novemberében felújították, de a régészet és néprajz témakörű tárlat, valamint a helytörténeti kiállítás, illetve a jászkun kiállítótér is korszerűsítésre szorul.

– A felújítást a legnagyobb alapterületű kiállítással, a régészeti tárlattal szeretnénk elkezdeni, ezért a Kubinyi Ágoston Programban harmincmillió forintot pályáztunk meg.

Hamarosan megkezdődnek a felújítások a múzeumban, mondja dr. Tárnoki Judit, az intézmény régészeti osztályvezetője
Fotós: Fodor Orsolya

– Kiemelkedően jónak ítélték a szakmai tervünket, indokoltnak a felújítást, de az intézmények túlpályázták a keretösszeget, így csak tizenötmillió forintot nyertünk, melyhez az intézményt fenntartó önkormányzatnak másfél millió forintot kell hozzátennie önerőből – tér át a pályázat részleteire az igazgató.

– Az országban mi kaptuk a második legnagyobb összeget, de mégis át kellett dolgoznunk a harminchárommilliós terveinket, hogy hozzáalakítsuk az új keretösszeghez.

Négy év múlva fejeződhet be

A közgyűlés már csütörtökön meg is szavazta, hogy a múzeum az igényelt 30 millió forint (+ 3 millió városi forrás) helyett 15 millió (+ 1,5 millió városi forrás) forintból felújítja a régészeti kiállítóterét.

Bízunk benne, hogy a következő két évben is sikeresen pályázhatunk, és akkor talán 2020-ra be is fejeződhet a régészeti kiállítás átépítése. Ha pedig ezzel megvagyunk, következik a néprajzi tárlat. A teljes állandó kiállítás felújításával egy hosszú folyamatnak nézünk elébe – tekint a jövőbe dr. Horváth László.

Czakó Nóra

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!