JÁSZKUNSÁG

2017.10.25. 10:25

Fogynak az álláskeresők, nő a munkaerőigény a megyében

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint szeptemberben száznegyvenöt fővel csökkent megyénkben a nyilvántartott álláskeresők száma.

Ismét nőtt a munkavállalók iránti igény megyénkben

Forrás: Shutterstock

Míg augusztusban 15 ezer 29 álláskereső tartottak nyilván, a múlt hónapban csak 14 ezer 884 fő keresett munkát a foglalkoztatási szolgálaton keresztül.

Ez mindenképpen pozitív tendencia, különösen annak fényében, hogy a most végzett pályakezdők a nyári pihenést követően jellemzően az első őszi hónapban szoktak belekezdeni az álláskeresésbe.

Ez a tendencia tetten érhető most is, hiszen míg az álláskeresők száma csökkent, a pályakezdő regisztrált munkakeresők száma 1,6 százalékkal nőtt: augusztushoz képest huszonnyolccal többen – azaz pontosan 1 ezer 795-en – igyekeztek állást találni.

Nőtt a munkavállalók iránti­ igény is: míg augusztusban összesen 1 ezer 579 új álláshelyet jelentettek be, szeptemberben már 1 ezer 585 főre adtak be igényt.

Az 1 ezer 585 helyből 579 álláshely támogatott (17,4 százalékkal több az előző havinál, ami nyolcvanhat fő növekedést jelent), mintegy ezer álláshely pedig nem támogatott (ez 7,4 százalékkal kevesebb a múlt havinál).

Sokan azonban nem a hivatalon keresztül, hanem önerőből igyekeznek munkát találni vagy állást változtatni, s aki a keresett szakmák valamelyikével rendelkezik, az most válogathat. Annál is inkább, mert a gazdaság fellendülésével egyre nagyobb igény mutatkozna a jó szakemberekre.

Ismét nőtt a munkavállalók iránti igény megyénkben
Forrás: Shutterstock

– Megyénkben is pezsdül a gazdaság – mutat rá dr. Lits József, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége­ (VOSZ) megyei elnöke –, csak mindinkább azzal szembesülünk, hogy alig lehet jelentkezőt találni a különféle munkakörökre.

– Így vagy nagyon elhúzódnak egyes beruházások, hiszen nem tudják a létszámot bővíteni, vagy a munka minőségében mutatkozik meg a szakemberek hiánya, de a vállalkozóknak azt is mérlegelniük kell, hogy milyen feladatokat nem szabad elvállalniuk.

– A szakemberhiány generációs probléma is, mivel a régiek kiöregedtek, a szakképzés pedig nem követte a gazdaságban mutatkozó igényeket, és mint tudjuk, a fiatalok közül nagyon sokan külföldön vállaltak munkát – tette hozzá a szakember.

K. B.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!