JÁSZBERÉNY

2017.10.10. 16:00

Fontos adalék, hogy mi volt Trianon után

Hosszú kutatás és gondos alkotómunka jellemezte a két világháború között Budapesten működött Jászok Egyesülete tevékenységének összefoglalását adó kötet megjelenését.

A kötet szerzője, dr. Suba Györgyné

Fotó: Banka Csaba

A Jászságból elszármazottak civil közösségét dr. Czettler Jenő akadémikus, országgyűlési képviselő vezette. Az egyesület negyedszázados munkáját dr. Suba Györgyné helytörténeti kutató foglalta össze új könyvében, amit az elmúlt héten mutattak be Jászberényben, a városháza dísztermében.

A nagyszámú érdeklődő figyelmébe dr. Dobos László, a Jászok Egyesülete jelenlegi elnöke ajánlotta a könyvet. Az 1946-ban betiltott elődszervezet vezetője, dr. Czettler Jenő a két világháború közötti Magyarországot vezető rendszer reprezentánsa volt, aki megszenvedte a világháborút követő éveket, 1951-ben az ÁVH letartóztatta, 1953-ban börtönben hunyt el

A kötet szerzője, dr. Suba Györgyné
Fotós: Banka Csaba

Az 1921 és 1946 között működött egyesület egyik legfontosabb feladataként vállalták fel, hogy a Jászságból Budapestre került egyetemi fiatalok támogatását, illetve a végzett diplomások álláskeresését segítették.

Dr. Suba Györgyné a közösség tevékenységének kötetbe rendezésével immár tizenharmadik könyvét készítette el. Munkájával összefoglalta a társaság meghatározó személyiségeinek egyéni élettörténeteit is.

B. Cs.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!