JÁSZKUNSÁG

2017.10.06. 12:45

Katasztrófavédelmi akció: 278 ellenőrzésből négy esetben találtak hiányosságot

Háromnapos országos közúti ellenőrzési akciót­ tartott a katasztrófavédelem a társszervekkel közösen, melybe megyénk is bekapcsolódott.

A művelet elsődleges ­célja és feladata a közúti közlekedés biztonságának növelése mellett az illegális ­nemzetközi és belföldi veszélyes szállítmányok felderítése, a rejtett vagy szabálytalan veszélyesáru-szállítás feltárása volt.

A katasztrófavédelmi kirendeltségek hatósági munkatársai megyénkben négy helyszínen vizsgálták a járműveket, a 33-as és a 31-es úton, valamint a 4-es főút két szakaszán. Klemann László alezredes, megyei iparbiztonsági felügyelőtől megtudtuk, összesen 278 járművet néztek át a három nap során, ezek közül 31 szállított veszélyes árut.

Az ellenőrzés ismét megerősítette a korábbi tapasztalatokat, mely szerint a megye közútjain áthaladó veszélyes áruszállítmányok biztonságosak, a fuvarozók pedig betartják az előírásokat.

A katasztrófavédelem hatósági munkatársai ­mindössze négy olyan esetet tártak fel, amikor hiányosságot észleltek, jellemzően a tűzoltókészülékek hiánya okozott gondot.

Az idei második nagyszabású ellenőrzés-sorozat során országosan 137 helyszínen összesen 3853 járművet vizsgáltak meg, melyek több mint 7,5 millió kilogramm, valamint egymillió liter veszélyes árut szállítottak.

A járművek tíz százalékánál tártak fel valamilyen hibát vagy hiányosságot. A legtöbb hiba a fuvarokmányok nem megfelelő vezetése mellett a rakományrögzítéssel, valamint a tűzoltókészülékekkel voltak kapcsolatosak.

Problémát továbbá a járművek, a küldeménydarabok nem szabályos jelölése, bárcázása, valamint a járművezetők oktatási bizonyítványának hiánya jelentett.

Nemcsak a katasztrófavédelmi ellenőrzések bizonyultak eredményesnek, hanem a társhatóságoké is, országosan 352 esetben intézkedtek.

Számos esetben találkoztak a pihenőidők be nem ­tartása miatti­ szabálytalansággal, illetve­ egyéb hiányosságokat, közlekedési szabálysértéseket állapítottak meg – mondta el honlapunknak S. Tóth ­Anikó megyei katasztrófavédelmi szóvivő­.

Cz. N.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!