SZOLNOK

2017.11.14. 11:25

Fél évszázad alatt számtalan tehetséget nevelt ki a szolnoki Fiumei úti oktatási intézmény

Iskolatörténeti kiállítással, színvonalas műsorral, verseskötet-bemutatóval és osztálytalálkozókkal ünnepelték hétvégén a Fiumei Úti Általános Iskola ötvenedik évfordulóját. Az ünnepségen elismeréséket adták át volt és jelenlegi pedagógusoknak.

Az ünnepségen az iskola tanulói adtak színvonalas műsort. A jubileum alkalmából az intézmény egykori igazgatója gyémánt diplomát vett át

Fotó: Csabai István

– Csak szép emlékeim vannak erről az iskoláról…, a tanáraink szigorúak, de igazságosak voltak, sok türelem kellett hozzánk, mert a mi osztályunk nagyon eleven volt, sokat csintalankodtunk – idézi fel mosolyogva emlékeit Zombai Anikó, a Fiumei Úti Általános iskola folyosóit járva.

Harmincöt év telt el azóta… Szombat délelőtt újra találkozhattak az egykori osztálytársak, volt tanárok és igazgatók az iskola ötvenéves jubileumán tartott ünnepségen.

– Nagyon szerettem itt tanítani! 1999-től 2005-ig oktattam történelmet, de főleg éneket – meséli Szabó Zsolt.

– Örömmel látom, amikor a régi tanítványaimmal találkozom, hogy akár az énekpályán, akár a művészet más területin is milyen sikereket értek el.

– Történelmi távlatban ez a fél évszázad nem sok, de egy ember, egy család, egy iskola életében jelentős idő – mondta az ünnepségen az iskola jelenlegi igazgatója, Rusvai Károly.

– A jubileum mindenképpen emlékezésre, számvetésre késztet bennünket. Az egykori diákok visszaemlékezéseit hallgatva, egy olyan gyermekközpontú iskola képe alakul ki bennünk, ami a mi generációnknak is követendő példát nyújt. Az 1967-ben átadott intézményünkből az évtizedek alatt több ezer diák került ki, akik az élet legkülönbözőbb területein bizonyították tehetségüket.

– Tanulóink e falak között szerezték meg azt a tudást, emberséget, hitet, mely a későbbi boldogulásuk alapját jelentette, és jelenti – tette hozzá.

– A város oktatási intézményeinek egyik legjobb iskolája ünnepli ma a születésnapját – kezdte köszöntőjét Szalay Ferenc polgármester.

– Nagyon jól nevelt, nagyon okos gyerekek kerülnek ki innen, akik általában a város legerősebb középiskoláiban tanulnak tovább, és legtöbben felsőfokú végzettséget is szereznek. Ez így van a város többi iskolájában is, de itt kimondottan ez volt a cél, és ezek teljesültek is.

Az ünnepségen az iskola tanulói adtak színvonalas műsort. A jubileum alkalmából az intézmény egykori igazgatója gyémánt diplomát vett át
Fotós: Csabai István

– Az a feladatunk, hogy a város gyermekeinek élete egyenesbe kerülhessen. Ehhez kell bölcsőde, kell óvoda, iskola, középiskola és felsőoktatás, de a család nélkül ez nem megy.

– Nagyon kell figyelnünk arra, hogy a gyerekeink a lehető legtöbb lehetőséget kapják, és hogy ezek a gyerekek egyszer majd visszajöjjenek Szolnokra – tette hozzá, majd megköszönte a volt és jelenlegi intézményvezetők, pedagógusok munkáját.

A rendezvényen kitüntetéseket adtak át, gyémánt diplomát vett át dr. Majoros Károlyné, az intézmény volt igazgatója. Az ünnepség részeként iskolatörténeti kiállítás nyílt, majd Szabó Imrefia Béla verseskötetének bemutatója és Tárnai Attila színművész, egykori tanuló műsora várta az érdeklődőket.

Molnár-Révész Erika

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!