JÁSZKUNSÁG

2017.11.19. 06:55

Az autósok 20 százalékánál találtak valamilyen hiányosságot a háromnapos ellenőrzés során

Közel háromszáz személyautó és autóbusz műszaki állapotát ellenőrizték a közlekedési hatóság szakemberei megyénk közútjain egy háromnapos akció során, melyet a „téli átállás” jegyében rendeztek. Az ellenőrök összesen 64 esetben állapítottak meg valamilyen hiányosságot.

Megyénk is csatlakozott ahhoz a háromnapos országos, összehangolt akcióhoz, melynek keretében múlt héten a közlekedési hatóság szakemberei ellenőrizték, hogy a gépjárműveket és a buszokat megfelelően felkészítették-e az üzemeltetők és a tulajdonosok a téli időjárási körülményekre.

A megyei kormányhivatal közúti ellenőrei – részben a rendőrséggel közösen – a személyautók és az autóbuszok műszaki állapotát ellenőrizték.

Ezen belül pedig kiemelt figyelmet fordítottak a gumiabroncs és ablaktörlő lapátok állapotára. De ellenőrizték a fagyálló folyadék megfelelőségét és a világító- és fényjelző berendezések működését is.

Az autóbuszok esetében vizsgálták még az utasbiztonsági berendezéseket, mint például az ülések, biztonsági övek rögzítését és állapotát, a tűzoltó készülékek érvényességét, az ablaktörő kalapácsok meglétét és az ajtó vésznyitó szerkezetek működését.

Az akció célja a gépjárművezetők figyelmének felhívása a megváltozott időjárási, út- és látási viszonyokból eredő közlekedési kockázatokra, valamint arra, hogy a gumiabroncsok állapota befolyásolja a járművek menetstabilitását.

Az ellenőrzések a megye főútvonalain történtek, többek között a 4-es főúton, a 44-es főúton, Kunszentmárton közelében, a 442-es út szolnoki kivezető szakaszán, Jászberény külterületén és Jászfényszarun, a 32-es számú úton.

A járművek műszaki állapotának megvizsgálása után, szükség esetén fel kellett hívni a járművezetők figyelmét a gumiabroncsok, az ablaktörlő lapát vagy egyéb alkatrészek cseréjére, javítására is, valamint azok a közlekedésbiztonságra gyakorolt hatásaira.

Nem mind volt megfelelően beállítva

Megyénkben a kormányhivatal munkatársai a háromnapos akció alatt 234 személygépkocsit és 43 autóbuszt ellenőriztek, és összesen 64 esetben állapítottak meg valamilyen hiányosságot.

Ezek közel nyolcvan százaléka az ablaktörlő lapátok műszaki állapotával, valamint a külső világító- és jelzőberendezések nem megfelelő működésével volt kapcsolatos. Jellemző hiányosság, hogy a világítóberendezés nincs megfelelően beállítva vagy egyáltalán nem működik.

Az akció során összesen két esetben kellett hivatalból intézkedést kezdeményeznie az ellenőröknek – tájékoztatott a megyei kormányhivatal.

Czakó Nóra

Borítókép: Illusztráció

Forrás: Shutterstock

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!