KUNSZENTMÁRTON

2017.11.15. 17:30

A látszat csal, nem irtják, hanem telepítik a fákat Kunszenten

A látszat ellenére nem fákat irtanak, hanem telepítenek Kunszentmártonban. Igaz, az ültetés az érintett szakaszon nem egyszerű.

A minap azzal kellett szembesülniük a helyieknek, hogy fél napra lezárták a Kossuth Lajos út Deák Ferenc utca és a 45-ös számú út közötti szakaszát.

Többen is meglepődtek, hogy miért: jó néhány fát kivágtak az út mellől, közterületről. Akadt olyan lakos, aki azzal hívta fel szerkesztőségünket, hogy aggódását fejezze ki a szerin­te felesleges fairtás miatt. Utánajártunk: való­jában az ellenkezője történik.

– Így igaz, a városgondnokság a képviselő-testület döntésének megfelelően most kezdte ezen közterület fásítását – nyugtatja meg a lakosokat Wenner-Várkonyi Attila polgármester.

– Bizonyára tapasztalták, hogy az itt található életerős fák mellett találhatók kiszáradó, beteg fák is, melyek állapotát szakértővel felmérettük. Csak ezeket a beteg fákat vágtuk ki, pótlásukról azonnal gondoskodnak.

– Vannak olyan szakaszok, ahol pedig nem is volt növényzet, ide is ültetünk fákat – mondja a településvezető.

Hozzátette: a tervezésnél számításba vették a Kossuth Lajos út sajátosságait, például azt, hogy ezen az utcaszakaszon minden közmű a talajszint alatt fut, elhelyezkedésük igen rendszertelen; így nem áll rendelkezésre naprakész közműtérkép. Ezért a faültetés csak kézi földmunkavégzéssel végezhető, ami lassú folyamat.

Megoldották ezt a helyzetet is

Akadt négy ingatlan, ahová még idén szennyvízvezetéket kötnek be, ezek nyomvonala szintén a faültetéssel-kivágással érintett közterületen húzódik. Kérdés volt, vajon mi lesz ezen házak előtti területtel, ültetnek-e ide is növényeket. Ráadásul az épületek nagy része utcafronti homlokzatú, a közterület zöldfelületi része viszonylag keskeny egy terjedelmesebb lombkoronájú fa számára, ezért az ilyen fajták idősebb korukban rongálják az épületek csatornáit, tetőzetét. Nyilvánvaló, hogy ezek ültetése nem javasolt. De szakértők szerint a kisebb lombkoronájú fákat el lehet ültetni – ezt meg is teszik hamarosan. Ez azért is kedvező, mert a területen meglehetősen kevés az árnyékos terület.

Vágynak a változatosságra

Az utóbbi időszakban szinte mindig gömbfákat ül­tetett az önkormányzat közterületre. Bár a fa igen tetszetős, de a lakosok vágynának egy kis változatosságra, mondván, nem csak egyféle fa létezik a világon.

– Ennek az utcának egyik része szélesebb (nagyobb közterülettel) más része keskeny – magyarázza Wenner-Várkonyi Attila.

– Mindezek figyelembevételével egyértelmű, hogy nagy lombkoronájú fákat nem érdemes ültetni. Így a mostani ütemtervben huszonhét darab gömbkőrist, hat darab gömbkörtét és három darab díszalmát teszünk földbe. A költségekre a környezetvédelmi alap biztosít teljes mértékben fedezetet – tette hozzá a város vezetője.

Joó Zsuzsa

Borítókép: illusztráció

Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!