JÁSZKUNSÁG

2017.11.16. 11:00

Több gyalogos gázolás is történt az elmúlt napokban

Az elmúlt 24 órában a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén két gyalogosgázolás is történt.

Martfű belterületén november 14-én kora reggel a 442-es számú főúton egy 45 éves nő közlekedett személygépkocsijával. A jármű vezetője későn észlelte a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen közlekedő nőt, akit elütött. A balesetben a gyalogos – az elsődleges orvosi vélemény alapján – súlyos sérülést szenvedett.

Szintén gyalogosgázolás történt 2017. november 14-én este Szolnok belterületén. Egy férfi közlekedett személygépkocsijával a Szántó körúton. Elmondása szerint nem vette észre a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen átkelni kívánó férfit és elsodorta a gyalogost, majd továbbhajtott.

A gyalogos – az elsődleges orvosi vélemény alapján – könnyű sérülést szenvedett. A segítségnyújtás nélkül elhajtó gépkocsi 51 éves vezetőjét a szolnoki rendőrök rövid időn belül azonosították és előállították a helyi rendőrkapitányságra, ahol segítségnyújtás elmulasztása bűntett elkövetése miatt gyanúsítottként kihallgatták.

Mivel napról napra egyre később világosodik, előbb sötétedik, a gyalogosoknak is többet kell tenniük biztonságuk érdekében. Nagyon fontos a közlekedésben a „látni és látszani elv”. Ha a járművezető időben észleli a gyalogost, előbb tud reagálni.

Mit tehetünk a gyalogos balesetek megelőzése érdekében?

– Gyalogosként úttestre csak akkor lépjenek, ha meggyőződtek annak veszélytelenségéről!

– Korlátozott látási viszonyok mellett növelheti a gyalogosok biztonságát a világos öltözet, esetleg fényvisszaverő csíkok használata. Ma már nagyon sok felsőruházatot és hátizsákot gyárilag ellátnak fényvisszaverőkkel.

Forrás: Police.hu

– Ne feledjék! Ha kerékpárra ülnek, lehetőleg viseljenek láthatósági mellényt!

– A gépjárművezetők fokozott figyelemmel és körültekintéssel közelítsék meg a gyalogos-átkelőhelyeket! Itt a gyalogosoknak van elsőbbségük! Figyeljenek gyalogosan közlekedő embertársaikra, ők a legvédtelenebb közlekedők!

– Ha járművet vezet, ne kockáztasson, ne fogyasszon alkoholt indulás előtt!

Közölte honlapunkkal a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!