JÁSZKUNSÁG

2017.12.02. 09:30

10+1 szabály a megfelelő parkoláshoz, avagy hogyan parkolnak a megyében – szavazás

Eldöntöttük, nem kerülgetjük tovább a forró kását! Ahogy jár-kel az ember az utcán, egyre biztosabb abban, hogy jobb lenne, ha az autósok nagy részének azonnal elvennék a jogosítványát. Valljuk be, ez így igaz.

Ahhoz, hogy tisztázhassuk ezt a helyzetet, arra gondoltuk, megkérdezzük olvasóinkat, melyek azok a parkolási hibák, szokások, tapasztalatok, amik a leginkább kicsapják a biztosítékot.

Rutintalan, nemtörődöm, figyelmetlen és önző sofőrökkel sajnos Tiszát lehetne rekeszteni, ezért íme, a megkérdezettek által legfontosabbnak ítélt 10+1 szabály, hogyan parkoljunk mindig, minden körülmények között szabályosan!

1. – Két vonal az úton...

A parkolóhelyek jelzésére szolgáló felfestett, vagy eltérő színű térkővel jelzett vonalak nem csupán útmutatóul szolgálnak! A céljuk az, hogy legalább annyi autó parkolhasson ott, ahánynak a helyét felfestették.

Ha a vonalra állsz, átlógsz egy másik helyre, vagy egyszerűen két helyre sikerült csak beparkolnod, ne lepődj meg, ha ezt egy másik közlekedő megszólja. Általában trágár szavak kíséretében.

Lehetőleg álljunk a két vonal közé, középre!

2. – Ha más hibázik...

Amikor odaérve, már csak azzal szembesülsz, hogy valakinek nem sikerült a két vonal közé beállnia, ne a szabálytalanul parkoló járműhöz viszonyítsd a te autód helyzetét! Ha ő ferdén áll, kilóg, több helyet foglal, neked attól még nem kell utánoznod.

Parkolj csak le normálisan!

3. – Használd az irányjelzőt!

Igen, parkoláskor is az egyik legfontosabb lépés, hogy tudatom a többi közlekedővel, merre kívánok menni. Be- és kiparkoláskor is legyen ez egy olyan rutin, amit sosem mulasztunk el, különben nagy a balesetek kockázata!

4. – Ne lógjon ki, ha nem muszáj!

Egy átlagos parkolóhely általában megvan 4-5 méter hosszú/mély. Ez pedig pont azért van, hogy a lehető leginkább kihasználhassuk a hely adottságait, ergó ne lógjon ki a jármű fara. Állj be, ameddig csak fér az autó!

5. – Ha túl nagy volt a gáz...

Amikor túl nagy svunggal kezded meg a parkolás folyamatát, előfordul, hogy a jármű lökhárítója rászalad a parkára. Ilyenkor érdemes inkább „letolni” az autót, így minimalizálva az esélyét annak, hogy leszakadjon az alkatrész.

" />

6. – Ne nyisd rá az ajtót!

Borzasztó kellemetlenül tud esni, amikor pusztán figyelmetlenségből okozunk kárt másoknak, vagy okoznak azt nekünk. Mindig fokozottan figyeljünk oda arra, mennyi hely van, hogy az ajtót kinyissuk.

7. – Csukd be az ajtót!

Ha pedig sikerült károkozás nélkül ki- és beszállnunk járművűnkbe, csukjuk is be az ajtót magunk után. Simán megeshet, hogy például a nyári kánikulában jól esik nyitott ajtónál lógatni a lábunkat, de ezzel egy szerényebb közlekedőnek sok bosszúságot okozhatunk, ha nem tud miattunk rendesen leparkolni.

8. – Amikor már megtörtént a baj...

Oké, eljutottunk odáig, hogy anélkül, hogy másokat elütöttünk volna, kellő körültekintéssel leparkoltunk. De mi van akkor, ha az ajtó pályáját rosszul számítva, megtörténik a baj és rányitjuk a másik járműre az ajtót?

A legtöbb esetben ez nem a szomszéd autó tulajdonosának szeme láttára történik, így az a minimum, hogy az elérhetőségeinket meghagyjuk a károsultnak. A telefonszámunk a legkevesebb, ha már bajt okoztunk. Így később tisztességesen rendezhetjük az ügyet.

" />

9. – Figyelj, hova állsz!

Ne állj a rokkantaknak szánt és jelzett parkolóhelyre! Az ilyen kártyára jogosult közlekedőnek azért vannak fenntartva ezek a helyek, hogy például egy egyébként kerekesszékkel közlekedő embernek ne kelljen felesleges köröket fordulnia a parkolóban, mert nincs számára hely.

Amellett, hogy az ilyen cselekedet erkölcsileg is elítélendő, még súlyos pénzbírságokkal is járhat!

10. – Mindig. Használd. A tükröt.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, ez mennyire fontos. A tükörből ráadásul legalább három darab van, ami a parkoláskor is hatalmas segítséget nyújt. Ha „vakon”, tükrök és fordulás nélkül kezded meg a parkolást vagy a hely elhagyását, nagyon könnyen okozhatsz balesetet, káresetet, akár tragédiát is.

Ne legyünk ennyire figyelmetlenek!

+1. – Tanuld meg a fentieket!

A felsoroltak mellett ezer meg egy szabálya lehet még ennek a parkolás bonyolult műveletének, de ha a fentieket megtanuljuk és alkalmazzuk, szinte zéróra csökkenthetjük „forgalmi akadály” vagy „potenciális forgalmi veszély” mivoltunkat.

 

Mit tesz, ha egy szabálytalanul parkoló autó akadályozza?

rendőrt hívok

ráállok, hogy ha már rosszul parkolt, maradjon is ott egy darabig

megvárom a tulajdonost, majd jól beolvasok neki

keresek egy rendes parkolóhelyet

cetlit hagyok, hogy később jobban figyeljen oda

jelzésképpen meghúzom az autóját, mert az enyémnek úgyis mindegy

nem foglalkozom vele

nincs jogosítványom

Survey Maker

Borda Zsanett

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!