SZOLNOK

2017.12.05. 17:24

Céljuk eljutni egészen Lisszabonig, az Eurovíziós Dalfesztivál idei helyszínéig

Mi történik, ha a megyei közgyűlés alelnöke csatlakozik a Cozombolis zenekarhoz? Megszületik egy olyan dal, mely akár Lisszabont is meghódíthatja!

A két zenész, Berec Zsolt és Cozombolis (balra) hamar egymásra talált

Fotó: Csabai István

– Szolnok Hangja, 2015. Ekkor ismertük meg egymást közelebbről is, együtt zsűriztünk – meséli Berec Zsolt, a Cozombolis zenekar legújabb, hetedik tagja, nem mellékesen a megyei közgyűlés alelnöke.

– Azonnal megláttuk egymásban a zenei lehetőséget, de akkor ezt még nem használtuk ki, „pusztán” barátok lettünk. Idén végre zeneileg is egymásra találtunk.

– Sokáig hiányzott a zenekarból a billentyűs, általában a trombitás vette át a szerepét, amolyan „hiánypótlóként” – veszi át a szót a szolnoki Cozi, azaz Cozombolis Leonidász Péter.

– A jó zongorista rendkívül ritka, mert aki nagyon jó, annak sok munkája van, aki meg rossz, az nekem nem kell. Örülök, hogy Zsolt ránk ér – nevet Cozi, aki hangsúlyozza, Zsoltnak nem kellett castingolnia, mivel egyik zenésztársa „kezességet” vállalt érte.

Berec Zsoltról érdemes tudni, hogy főállása mellett szabadidejében színházban énekel és mint református kántor, korábban egyházi eseményeknél is segédkezett. A zene tehát soha nem állt tőle távol.

– Gondos és jó szervezéssel a fő munkám remekül megfér mindezek mellett. Míg más elmegy sportolni, horgászni, túrázni, én zenélek vagy éneklek.

– Igen, megesett, hogy emiatt próbáltak kikezdeni, de ez szimpla butaság. Nem veszem fel – állítja a mezőtúri származású Berec Zsolt, hangsúlyozva, a megye a szívügye, munkájában önmaga előtt is magasra teszi a lécet.

– Ezt, ahogy most van, nagyon szeretem. Jó ügyeket szolgálhatok a munkaidőmben, és utána is örömet tudok okozni sokaknak, a közönségnek. Kell ennél több?!

Szeretnének sikeresen szerepelni A Dal című műsorban, ahol az Eurovíziós Dalfesztiválra keresik hazánk legjobb dalát. A srácok ugyanis gondoltak egy merészet és be­neveztek a versenybe.

– Bohém, pozitív beállítottságú emberek vagyunk. Ez az optimizmus érezhető azon a dalon is, melyet tizennyolc évvel ezelőtt írtam egy nehezebb életszakaszomban – mondja Cozi.

– Akkortájt született meg első gyermekem, Arnold, és éppen akkor voltam munkanélküli is, fél évig. Mégis vidám és pozitív a dal története, a szövege.

– A Minden csak szép című dal sokáig a fiókban hevert, nem volt kidolgozva, azaz demoverzióban maradt, egészen mostanáig. Nemrégen újra rátaláltunk a szövegre és meggyőztük egymást, ez egy olyan dal, aminek ma is élő a mondanivalója, aminek üzenete van.

– Meghangszereltük hát és stúdióban felvettük, élőben, természetesen. Fura, hogy az életemben sok minden változott, amikor azonban újra elénekeltem a dalt, ugyanazt éreztem, mint tizennyolc évvel ezelőtt. A dal mostanra ért meg emberileg és zeneileg is – magyarázza a családapa, aki nemcsak lelkesedik a daláért, de hisz is benne.

A fiúkkal persze arról is beszélünk, hogy az elmúlt évek azt bizonyították, a világszínpadon sikeresek csak a finoman szólva is feltűnő, szokatlan emberek lehetnek.

– Tény, mi nem tartozunk ebbe a kategóriába, de hinni akarjuk, hogy mindez véletlen és sztereotípia – zárják le röviden a témát a zenészek, hangsúlyozva, bármeddig is jut el a dal, az már nekik siker. A napokban kiderül, bejutottak-e a legjobb harminc közé, azaz láthatóak-hallhatóak lesznek-e a köztévé műsorában is.

A két zenész, Berec Zsolt és Cozombolis (balra) hamar egymásra talált
Fotós: Csabai István

– Örök szolnoki lokálpatriótaként ahhoz ragaszkodtam, hogy szülővárosomban legyen a dal premierje. Tegnap mutattuk be az egyik rádióban.

– A dalom tehát most is Szolnokról indult, és remélhetően eljut egészen Lisszabonig, az Eurovíziós Dalfesztivál idei helyszínéig. Bár bevallom, eddig még egyszer sem játszottam el a gondolattal, hogy esetleg mi is ott állunk majd a portugál színpadon... – zárja mosolyogva a beszélgetést a népszerű zenész.

A bevételből táboroztatnak

Függetlenül attól, hogy bejut-e a Minden csak szép a köztévé műsorába, a jövője nem lesz cél nélküli vagy hiába­való. A dal bevételének jelentős részét ugyanis a Cozombolis zenekar jótékony célra fordítja.

A Boldog Nap Alapítvány az ifjúság zenei fejlődéséért (melyet Cozi és csapata hozott létre) öt évvel ezelőtt alakult azért, hogy a tíz-tizennégy éves korú gyermekek nyári táborokban ismerkedjenek meg a zene világával és egymással.

Ilyen tábort szerveztek már Zánkán, Abádszalókon és Szolnokon. Jövőbeli cél, hogy a következő tábor helyszíne a határon túl legyen...

Joó Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!