JÁSZBERÉNY

2017.12.29. 11:30

Úristen, megszökött a sikló, a bivaly és az oroszlán is! – a berényi állatkertben sosincs pánik, bevált a protokoll

Különleges helyzetekre is fel kell készülnie a Jászberényi Állat- és Növénykert munkatársainak. Néhanapján ugyanis előfordul, hogy a kert egy-egy lakója úgy dönt, hogy megismerkedik a kifutón túli élettel. A gondozók évtizedes tapasztalata, hogy az állatszökések alkalmával legfontosabb a higgadtság megőrzése.

Előfordult, hogy az egyik kaliforniai királysikló is megszökött. Az ártalmatlan hüllőt egy nappal később találták meg a kertben. Hegyesi József gondozó mutatja a szökevény fajtársát

Fotó: Banka Csaba

– Reggelente mindig végigsétálok az állatkertben – mondta Fercsik Péter igazgató, amikor néhány emlékezetes esetet elevenített fel az elmúlt évtizedekből.

– Jó néhány éve történt már, hogy egy ilyen séta alkalmával igencsak váratlan kép fogadott, hiszen az egyik bivalyunk ballagott felém.

– A bivalyt nehezen lehet kizökkenteni nyugalmából, de tudni kell, hogy ugyanezzel a kiegyensúlyozott sétával át is gázol mindenen, ami elébe kerül, ha nem elég masszív ahhoz, hogy megállítsa.

– Mielőbb szerettem volna tehát megtalálni a gondozóját, hogy a termetes állatot visszatereljük a karámba. Ahogy igyekeztem állatgondozóinkhoz, még nagyobb meglepetés ért. Nem messze az elszabadult bivalytól ugyanis három oroszlánnal találkoztam az úton.

A ragadozók kifutójuk mellett, a szabadban játszottak.

– Szerencsére csak néhány hetes kis kölykökről volt szó, így őket még menet közben a hónom alá vettem. Miután szóltam a munkatársaknak, a kölyköket visszavittük ketrecükbe, a bivalyt pedig szerencsésen betereltük a karámba.

– Az oroszlánok még olyan kicsik voltak, kifértek a rácsok közötti résen, a bivaly pedig karámja egyik elkorhadt rúdjának nekidőlve szakította át a kerítést.

– Természetesen a ketrecet és a karámot is kijavítottuk, hogy még egyszer hasonló meglepetés ne érje egyikünket se – mondta Fercsik Péter.

Az igazgató hozzátette, hogy az elmúlt évtizedek alatt egyetlen olyan állatszökésük sem volt, amikor emberélet került volna veszélybe.

A legtöbb esetben pedig a karámból, ketrecből kiszabadult állatokat még a kert területén sikerült is befogni. Előfordult azonban olyan eset, amikor az állatkertből is sikerült elinalnia az egyik négylábúnak.

Egy vihar alkalmával a mosómedvék ketrecére dőlt egy fa, amit ki is használt a kifutó egyik lakója. Azonnal megkezdődött a keresése, és a jószágot a Zagyva árterében egy nyárfán találták meg. Arra kellett vigyázni, hogy a befogáskor se sérüljön meg a medve.

Kifeszítettek hálókat, de végül az altatólövedéktől lelassult mosómedve egy vastag ágelágazáson szundított el, onnan hozták le.

Előfordult, hogy az egyik kaliforniai királysikló is megszökött. Az ártalmatlan hüllőt egy nappal később találták meg a kertben. Hegyesi József gondozó mutatja a szökevény fajtársát
Fotós: Banka Csaba

– Emlékezetes volt – mondta Fercsik Péter – amikor új ormányos medvék érkezésekor, a már kertlakó és az újonnan érkezett medvecsoport tagjai között a hatalmi viszonyt még nem tisztázták az állatok. Az egyik csapat úgy döntött, odébb áll.

– Meg is találták a módját, hogy a kifutón kívül, néhány fával odébb verjenek tanyát. Végül az éhségük oldotta meg a helyzetet. Miután egy-két napig szemmel tartottuk a lombkoronában tanyázó ormányos medvéket, kedvenc csemegéikkel sikerült őket visszacsalogatni kifutójukba.

Erre is megvan a protokoll

– Az állatszökések kezelésére is megvan a riadóterv az állatkertben – tette hozzá az igazgató. Mindenki tudja, hogy kit kell értesíteni, mit kell tenni. A legfontosabb minden esetben, hogy el kell kerülni a pánikot, higgadtnak kell maradni.

– A riadótervben pontosan meghatározzák, hogy ezekben az esetekben kinek kell koordinálnia a befogást, és mindig a lehető legegyszerűbben kell visszajuttatni az állatot. Sőt, még azt is kidolgozzák az intézmények, hogy mikor és hogyan kell a közvéleményt értesíteni egy-egy adott esetről.

Banka Csaba

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!