Mezőtúr

2018.01.23. 06:56

Egyre nehezebben találnak képzett munkaerőt Mezőtúron

Csináljuk azt, amire szükség van – a képzésekkel kapcsolatban is egyre hangsúlyosabbá válik ez a régi igazság. A Karcagi Szakképzési Centrum ­Mezőtúri Szakközépiskola és Kol­légium ezt szem előtt tartva­ több­féle felnőttképzést indít­.

Szilvási Zsuzsa

A változó igényeknek megfelelő képzéseket indít az intézmény

Fotó: Mészáros János

Észszerű döntés, hogy a középiskolák olyan szakembereket képezzenek, akiknek munkájára valóban van kereslet a munkaerőpiacon. A mezőtúri középiskola ezt szem előtt tartva felnőttképzéseket is indít már.

– Bár korábban is fontosnak tartottuk, az utóbbi időszakban még inkább próbálunk megfelelni annak a szemléletnek, hogy minél inkább kiszolgáljuk a helyi munkaerőpiaci igényeket – mondta el Korom Endre, a Karcagi SzC Mezőtúri Szakközépiskolájának és Kollégiumának igazgatója.

– Így most még érzékenyebben, rugalmasabban reagálunk arra, hogy milyen munkavállalókra jelentkezik igény a térségben. Ez azonban nem jelent terhet számunkra, hiszen mindenkinek érdeke, hogy a nálunk végzettek mielőbb el tudjanak helyezkedni.

– Ennek jegyében megkerestük a környékbeli cégeket, felmérve az aktuális munkaerőpiaci igényeket, s ez visszafelé is működik. A közelmúltban több cég is jelentkezett már, jelezve, hogy milyen szakmunkásokra lenne szükség.

Amint az igazgató hozzátette, ennek jegyében februártól keresztféléves képzés keretében több szakmában is indítanak csoportokat. Így forgácsolókra, villanyszerelőkre, szakácsokra, felszolgálókra és eladókra is mutatkozik igény.

A járási hivatal foglalkoztatási osztálya korábbi tájékoztatója alapján az aktuális munkaerőpiaci helyzet egyre­ kedvezőbb. A városi mutatók jók.

Kiemelendő, hogy a közmunkába becsatlakozott munkavállalók közül sokan képesek voltak átmenni a versenyszférába, állandó munkahelyre találtak. Fontos azonban, hogy sok esetben szükséges volt az átképzésük.

– A mezőtúri munkanélküliségi ráta jelenleg négy százalék alatt van, ez megyei szinten is nagyon jónak számít – tudtuk meg Herczeg Zsolttól, a város polgármesterétől.

– A leszakadó rétegek felzárkóztatása a cél. A nemrég indult munkahelyi paktum is azt a problémát próbálja orvosolni, amely már évek óta tapasztalható a térségben, nevezetesen a munkáltatók sok esetben nem találnak megfelelően képzett munkaerőt.

A változó igényeknek megfelelő képzéseket indít az intézmény
Fotós: Mészáros János

– A megoldást a képzések jelenthetik, olyanok, amelyek megfelelnek az aktuális piaci igényeknek. Ezek a foglalkoztatókkal, a kormányhivatallal együttműködve valósulhatnak meg és természetesen az a cél, hogy a jelenlegi munkanélküliek közül minél többen megtalálják helyüket a munkaerőpiacon.

Fontos az iskolázottság

Bár a szakképzettek viszonylag gyorsan találnak munkát Mezőtúron, fontos megemlíteni, hogy a munkanélküliek iskolázottságában viszont komoly problémák jelentkeznek.

Közel 50 százalékos ugyanis azok aránya, akiknek csak 8 általános iskolai végzettségük van, vagy még annyi sem. A szakképzettek esetében is el lehet mondani, hogy valamikor megtanulták a szakmájukat, de hosszú éveken keresztül nem dolgoztak benne.

Ezért aztán a munkanélküliek képzésére igen nagy hangsúlyt kell fektetni. Ehhez az is szükséges, hogy a részükről is legyen meg a tanulás igénye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!