JÁRVÁNY

2018.01.09. 15:25

Közeleg az influenza, idén komolyabb járványra számíthatunk

A szakértők úgy vélik, közeledik az influenzajárvány. Bár megyénkben még nem mutatták ki a vírust, a január végére, február elejére várható nagyszámú megbetegedések ellen még most is lehet kérni oltóanyagot.

Amint a megyei kormányhivatal arról tájékoztatott, a figyelőszolgálatban résztvevő orvosok jelentései alapján elmondható, hogy megyénkben egyelőre alacsony az influenzaszerű tünetekkel háziorvoshoz forduló betegek száma, járványról még nem beszélhetünk. Közösségi halmozódásról nem érkezett bejelentés.

A téli szünet azonban véget ért, így a közösségi fertőződések esélye egyre magasabb.

Amint azt dr. Faragó Évától, a kormányhivatal népegészségügyi főosztályának járványügyi osztályvezetőjétől megtudtuk, igazából január végétől várják a járványt, addig még érdemes beoltatni magunkat.

– Fontos tudni, hogy vannak olyan betegségek, amelyek súlyosabb formában jelentkezhetnek, amikor az oltást megkapjuk. Az influenzára ez nem jellemző, sőt a védőoltás enyhíti a tüneteket, kevesebb esély van a szövődmények előfordulására. Mindenképpen javasolt tehát a védőoltás – emelte ki az osztályvezető.

Szakértők szerint idén nagyobb járvány várható, mint az elmúlt évben.

A három komponensű, két A és egy B vírus elleni oltóanyag valamennyi rendelőben elérhető. A háziorvosi rendelőkben a térítésmentes oltóanyag a kockázati csoportokba tartozók, illetve az ingyenes védőoltás felvételére jogosultak részére továbbra is rendelkezésre áll, mások gyógyszertári forgalomból szerezhetik be.

Szilvási Zsuzsa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szoljon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!